MAŠTA I INTERESI PREVARANATA NEMAJU GRANICA: Na internetu objavljeno kako steći falsifikovan zeleni sertifikat

M. Ostojić - Doposnik iz Rima

07. 12. 2021. u 20:37

SAMO što je u Italiji uvedeno obavezno posedovanje „super zelene karte“ odnosno sanitarnog dokumenta koji omogućava da se koristi javni prevoz i ulazi na sva mesta, pojavili su se prevaranti koji antivakserima nude falsifikate.

МАШТА И ИНТЕРЕСИ ПРЕВАРАНАТА НЕМАЈУ ГРАНИЦА: На интернету објављено како стећи фалсификован зелени сертификат

Foto: Tanjug/AP Photo

Stručnjaci snaga reda, karabinijeri, finansijska policija, sada imaju dodatnog posla da otkriju prevarante, kao i onekoji im pomažu, za sumu od svega 100 evra.

„Hrabri“ lekari opšte prakse fabrikuju zeleni dokument za tu sumu, ili se zelena karta pozajmi od prijatelja, rodbine i ako kontrola ne zatraži i ličnu kartu prođe sa tuđim imenom, ili se na crnom tržištu na ilegalnim veb stranicama nudi lažni sanitarni sertifikat.

U Raveni je policija otkrila 190 osoba antivaksrera lažno vakcinisanih kod istog lekara, koji im je tako omogućio da se dobiju sanitarni dokument. U Milanu je Finansijska policija otkrila jednu sofisticiranu organizaciju koja je prodavala lažne sertifikate plaćane po 100 evra u kriptovaluti. U Lombardiji jedna osoba poznata po prisustvu na youtube kanalima pohvalila se javno da poseduje lažnu zelenu kartu, usledila je prijava. U Latini dvoje mladih zatražilo je od medicinske sestre dokumentaciju neohodnu da su vakcinisani da bi mogli da steknu zelenu kartu.

Specijalizovano policijsko osoblje ulazi u trag onima koji su to već ostvarili kao i onima koji nude takve usluge, otkiriveno je više hiljada lažnih sertifikata. Na internetu se mogu naći čak uputstva kako falsifikovati zelenu kartu i antivakseri to uopšte ne smatraju rizikom. Ali rizik je evidentan kako za njih tako i za one koji nude takve usluge ili one koji „pozajmljuju“ sanitarni sertifikat od rodbine ili prijatelja kojima sledi kazna od 400 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024