ČAVUŠOGLU: Narodu Avganistana potrebna humanitarna pomoć, Turska ima odlične odnose sa Katarom

Novosti online

06. 12. 2021. u 15:40

MINISTAR spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je narodu Avganistana potrebna humanitarna pomoć.

ЧАВУШОГЛУ: Народу Авганистана потребна хуманитарна помоћ, Турска има одличне односе са Катаром

Foto: Tanjug AP

- Međunarodna zajednica treba dostaviti humanitarnu pomoć avganistanskom narodu, bez obzira na političke motive. Solidarnost koju pokazuju Katar i Turska trebaju im biti primer u tom smislu - rekao je Čavušoglu na konferenciji za medije u Dohi, održanoj zajedno sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.

Čavušoglu se nalazi u glavnom katarskom gradu uoči sedmog sastanka Visokog strateškog veća Turske i Katara.

- Imamo odlične odnose sa Katarom - rekao je šef turske diplomatije.

Podsetio je da su Turska i Katar u proteklom periodu produbili saradnju u oblastima kao što su odbrana, ekonomija, obrazovanje, kultura i zdravstvo.

- Takođe se slažemo sa prijateljskim i bratskim Katarom i u vezi sa regionalnim pitanjima. Vrlo dobro poznajemo i situaciju u Avganistanu. Katar to poznaje bolje od bilo koga drugog. Odlično znamo nastojanja Katara da se postignu mir i sporazum u Avganistanu - naglasio je Čavušoglu.

Ističući katarsko-tursku saradnju u Avganistanu, Čavušoglu je kazao da Crveni polumesec Turske i Crveni polumesec Katara aktivno na terenu dostavljaju pomoć avganistanskom narodu.

- S druge strane, razgovaramo s Katarom o tome šta možemo učiniti da aerodromi u Avganistanu ostanu otvoreni, te da li možemo zajedno upravljati aerodromima. Dogovaramo se među sobom o ovom pitanju, zajedno ćemo delovati. Naravno, tu je i avganistanska strana. O ovim pitanjima treba dobro porazgovarati i s talibanima. Stav talibana po ovom pitanju takođe treba biti jasan, tako da zajedno sa Katarom možemo dati doprinos Avganistanu u tom pogledu. Kao što vidite, naša saradnja sa bratskim Katarom se nastavlja, od humanitarne pomoći do ekonomske situacije i pitanja aerodroma - rekao je Čavušoglu.

(TRT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri