U BORBENOJ SU PRIPRAVNOSTI: Rusija rasporedila raketni sistem na Kurilskim ostrvima - da li će ovo da pogorša odnose sa Japanom?

Tanjug

02. 12. 2021. u 18:35

RUSIJA je rasporedila svoj obalski protivraketni sistem "Bastion" na udaljenom delu Kurilskih ostrva u Pacifiku u blizini Japana, saopštila je ruska pacifička flota.

У БОРБЕНОЈ СУ ПРИПРАВНОСТИ: Русија распоредила ракетни систем на Курилским острвима - да ли ће ово да погорша односе са Јапаном?

Foto: Printskrin

Kako je saopšteno Rusija je velikim desantnim brodovima dopremila opremu i osoblje na udaljeno ostrvo Matua u centralnom delu ovog ostrvskog lanca.

- Timovi obalske raketne odbrane sistema Bastion Pacifičke flote su prvi put raspoređeni na ostrvo Matua i nalaze se u borbenoj pripravnosti. Raketno osoblje Pacifičke flote će biti danonoćno na straži na ovom udaljenom ostrvu u centralnom delu Kurilskog grebena kako bi vršilo kontrolu susednih voda i moreuza", navodi se u saopštenju ruske vojske, prenosi TASS.

Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva pod ruskom kontrolom, koja Tokio naziva Severnim teritorijama, a dve zemlje u sporu su oko toga još od kraja Drugog svetskog rata, što ih je sprečilo da potpišu zvanični mirovni sporazum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)