NATO OKREĆE LEĐA UKRAJINI: Kijev ne može da računa na garancije bezbednosti

Novosti onlajn

01. 12. 2021. u 16:13

UKRAJINA, iako je uvaženi partner NATO, može da računa samo na podršku Alijanse, ali ne i na „garancije bezbednosti i kolektivnu odbranu“ poput članica saveza, rekao je šef NATO Jens Stoltenberg.

НАТО ОКРЕЋЕ ЛЕЂА УКРАЈИНИ: Кијев не може да рачуна на гаранције безбедности

Foto AP

- Neophodno je praviti razliku između partnera i članova Alijanse. Ukrajina, kao cenjeni partner NATO može da računa na našu svestranu podršku, dok se u slučaju članica radi o garancijama bezbednosti i kolektivnoj odbrani - naveo je Stoltenberg konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog zasedanja ministara spoljnih poslova NATO u Rigi.

Ministri su istakli značaj izbegavanja eskalacije na granici između Rusije i Ukrajine.

- Razmotrili smo aktuelnu situaciju (u oblasti oko istočne granice Ukrajine). Potrebno je pomno pratiti situaciju i izbegavati eskalaciju, ministri su jasno stavili do znanja da će bilo kakav upad ili agresija prema Ukrajini imati visoku cenu, kao i ekonomske i političke posledice po Rusiju - rekao je Stoltenberg.

Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnom ponašanju“, ističući da nikoga ne ugrožava i da ne namerava da bilo koga napada. U Moskvi je takođe naglašeno da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao opravdanje za razmeštanje dodatne vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)