SIMPTOMI OMIKRON SOJA: Pacijenti se najviše žale na jak umor i bolove u telu

D. D. S.

29. 11. 2021. u 12:42

LjUDI u Južnoj Africi zaraženi novom varijantom koronavirusa omikron nemaju teži tok bolesti, saopšteno je iz južnoafričkog Udruženja lekara (SAMA).

СИМПТОМИ ОМИКРОН СОЈА: Пацијенти се највише жале на јак умор и болове у телу

Foto Z. Jovanović

Studije o ovoj varijanti virusa još su u početnoj fazi, ali predsednica SAMA Anželik Koece, prva koja je skrenula pažnju nadležnima na novi soj, izjavila je za Bi-Bi-Si da do sada nisu zabeležene ozbiljnije poteškoće kod obolelih. U njenoj ordinaciji u Pretoriji pacijenti s neobičnim simptomima kovida-19, što se pokazalo da je novi soj omikron, patili su od jakog umora. Niko se nije žalio na gubitak čula ukusa ili mirisa.

- Simptomi kod tih osoba bili su drugačiji i blaži nego kod onih koje sam ranije lečila. Pacijenti se uglavnom žale na bolove u telu i umor, ekstremni umor. To smo uočili kod pripadnika mlađe generacije, ali ne i kod starijih - rekla je ona.

Ona je, međutim, za britanski "Telegraf" izjavila da je razlog za zabrinutost što bi nova varijanta mogla mnogo teže da pogodi starije ljude koji već boluju od dijabetesa ili srčanih bolesti.

U Južnoj Africi je samo oko šest odsto stanovništva starije od 65 godina. Koece je dodala i da su simptomi nove varijante neuobičajeni, ali blagi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024