JAČANJE VEZA EVROPE I AZIJE: Podrška Pekinga jačanju veza sa Starim kontinentom

D. D. S.

26. 11. 2021. u 12:00

KINA će nastaviti da podržava fondaciju Azija-Evropa i spremna je da održi kamp omladinskih lidera Azije i Evrope, poručio je kineski premijer Li Kećijang na 13. samitu Azijsko-evropskog sastanka (ASEM).

ЈАЧАЊЕ ВЕЗА ЕВРОПЕ И АЗИЈЕ: Подршка Пекинга јачању веза са Старим континентом

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Voks

On je putem video-veze pozvao azijske i evropske zemlje da u okviru teme samita "Jačanje multilateralizma za zajednički rast", da jačaju globalnu zdravstvenu saradnju i pospešuju razmenu u obrazovanju, kulturi, sportu.

Apelovao je na zajedničke napore kako bi se otvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope, prenosi Kineski radio internacional. ASEM, osnovan 1996. godine, predstavlja neformalnu platformu za dijalog i saradnju između Azije i Evrope.

Samitom je predsedavao kambodžanski premijer Hun Sen uz učešće šefova država i vlada i visokih predstavnika 51 zemlje ASEM iz Azije i Evrope, kao i predsednika Evropskog saveta, predsednika Evropske komisije i generalni sekretar ASEAN. Učesnici su obećali da će proširiti saradnju u oblasti inovacija, digitalne ekonomije i povezivanja kako bi se unapredio oporavak svetske privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri