NOVA NEMAČKA POLITIKA PREMA RUSIJI: Berlin od Moskve zahteva prekid destabilizacije Ukrajine

Novosti online

24. 11. 2021. u 17:10

NOVA nemačka vlada spremna je za konstruktivan dijalog sa Rusijom i napominje da su odnosi Berlina i Moskve „duboki i multilateralni“, navodi se u tekstu koalicionog sporazuma u kome su nabrojane glavne tačke dnevnog reda buduće vlade Nemačke, prenose nemački mediji.

НОВА НЕМАЧКА ПОЛИТИКА ПРЕМА РУСИЈИ: Берлин од Москве захтева прекид дестабилизације Украјине

Foto: Depositphotos

-Rusija je važan međunarodni subjekat. Shvatamo značaj stabilnih odnosa i nastavljamo da težimo ka tome. Spremni smo za konstruktivan dijalog, precizirano je u dokumentu.

Nova nemačka vlada polaziće od zajedničke i dosledne politike prema Rusiji u okviru Evropske unije, dodaje se u tekstu.

-Poštujemo interese naših evropskih suseda, posebno naših partnera u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Uzimaćemo u obzir različitu percepciju pretnji i usredsredićemo se na zajedničku i doslednu politiku EU prema Rusiji, navodi se u dokumentu.

Ističe se da nova nemačka vlada želi da poboljša saradnju sa Rusijom kada je reč o pitanjima kao što su vodonik, zdravstvena zaštita, klima, životna sredina.

Uslov za ukidanje sankcija protiv Rusije

Kako je precizirano, ukidanje sankcija protiv Rusije i mirno rešavanje sukoba u Ukrajini povezano je sa potpunom realizacijom Minskih sporazuma.

-Zahtevamo momentalno okončanje pokušaja destabilizacije Ukrajine, nasilja u istočnoj Ukrajini i nezakonite aneksije Krima. Put ka mirnom rešavanju sukoba na istoku Ukrajine i ukidanje odgovarajućih sankcija zavise od potpune realizacije Minskih sporazuma. Zalažemo se za rešavanje zamrznutih sukoba u regionu, navodi se u tekstu.

Delimično ukidanje viza

Takođe se ističe da novi kabinet ministara Nemačke želi da stvori mogućnost za „bezvizno putovanje iz Rusije u Nemačku za posebno važne ciljne grupe, na primer za osobe mlađe od 25 godina“.

U koalicionom sporazumu ne spominje se „Severni tok 2“, ali se naglašava da je „u prelaznom periodu prirodni gas nezamenjiv“, prenosi „Biznis insajder“. Stranke nameravaju da postignu klimatsku neutralnost do 2045. godine.

Podsetimo, mandatar za sastav nove nemačke vlade Olaf Šolc potvrdio je danas da su tri stranke - socijaldemokrati, liberali i zeleni - postigle dogovor o formiranju nove vlade, čime će se okončati era dugogodišnje vladavine kancelarke Angele Merkel.

Prema pisanju nemačkog lista „Špigl“, zasedanje Bundestaga na kome će Olaf Šolc biti izabran za novog nemačkog kancelara održaće se najkasnije 8. decembra.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: VIŠE SINOVA NEMAM, SVU PETORICU SAM SAHRANILA: Nesrećna sudbina Živke Marković iz Varvarina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju