RUSKI MILIJARDERI JOŠ BOGATIJI: Rast cena gasa, nafte i metala samo povećao vrednost njihovih kompanija

Branko Vlahović/Od stalnog dopisnika MOSKVA

24. 11. 2021. u 13:56

NAJBOGATIJIM građanima Rusije ni korona ne može da zaustavi rast njihovih poslovnih imperija. Od početka 2021. ruski milijarderi su bogatiji za još 65,63 milijarde dolara.

РУСКИ МИЛИЈАРДЕРИ ЈОШ БОГАТИЈИ: Раст цена гаса, нафте и метала само повећао вредност њихових компанија

Foto: Arhiva

Najviše je povećao svoje bogastvo jedan od vlasnika kompanije "Novatek" Leonid Mihaljson. Akcije njegove kompanije su skočile, pa je Mihaljson bogatiji za 8,58 milijardi dolara. Celokupno njegovo bogastvo agencija Blumberg ocenjuje na 33,3 milijarde dolara.

"Novatek" je privatna kompanija za eksploataciju i prodaju prirodnog gasa.

Prema analizama agencije Blumberg, na drugom mestu je Vladimir Potanjin, većinski vlasnik kompanije "Noriljski nikl". Njegovo bogastvo se procenjuje na 31,8 milijardi dolara. Ono je povećano u ovoj godini za 1,76 milijardi dolara. "Noriljski nikl" je inače najveći proizvođač nikla na svetu.

Na trećem mestu je Aleksej Mordašov, vlasnik "Severostaljni". Njegov imetak se procenjuje na 28,8 milijardi dolara, a na četvrtom mestu je Vladimir Lisin, vlasnik Novolipeckog metalurškog kombinata. Njegovo bogatstvo Blumberg ocenjuje na 28,6 milijardi dolara.

Peti na rang-listi najbogatijih građana Rusije je suvlasnik "Lukojla" Vagit Alekperov, čije se bogatstvo procenjuje na 24,5 milijardi dolara. Akcije njegove kompanije su ove godine jako skočile, pa mu je i bogatstvo povećano za 7,25 milijardi dolara.

Kad se zna kako su skakale ove godine cene gasu, nafti i metalima, jasno je zbog čega su ruski vodeći milijarderi postali još"teži".

Prošle godine po analizama "Forbsa", časopisa za poslovne ljude, najbogatiji ruski biznismen je bio vlasnik "Severostalja" Aleksej Mordašov. Njemu su dividende i prodati aktivi doneli milijardu i 700 miliona dolara.

Među pet najbogatijih biznismena u Rusiji pored Mordašova lani su bili i Vladimir Lisin iz Novolipeckog metalurškog kombinata, zatim Ališer Usmanov, vlasnik kompanije USM Holding, pa Vagit Alekperovb, suvlasnik "Lukojla", kao i ruski senator Sulejman Kerimov.

Na izvozu gasa, nafte i metala dobro zarađuje i ruska država, jer se povećanjem cena na svetskom tržištu dižu i izvozne carine od kojih se puni državni budžet.

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna