OBJAVLJENA BLUMBERGOVA LISTA "ZELENIH" MILIJARDERA: Prvo mesto nikoga ne iznenađuje - ali ostatak pokazuje ko je motor razvoja (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 11. 2021. u 17:00

KADA je potpisan Pariski sporazum pre šest godina smatralo se da su zeleni milijarderi svi oni koji doniraju za zaštitu životne sredine, imaju vilu sa solarnim panelima ili voze hibridni automobil.

ОБЈАВЉЕНА БЛУМБЕРГОВА ЛИСТА ЗЕЛЕНИХ МИЛИЈАРДЕРА: Прво место никога не изненађује - али остатак показује ко је мотор развоја (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Keith Srakocic/John Raoux/Jutjub/World Economic Forum/CATL Official

Danas, kada je ekologija u fokusu svetske pažnje, po prvi put je najbogatija osoba na planeti pravi zeleni milijarder, piše Blumberg.

Ilon Mask je stekao bogatstvo kompanijom koja je napravila revoluciju u transportu na električnu energiju. Ekspanzija "čistog" pogona ubrzava nestanak motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koji su odgovorni za 10 odsto globalnih emisija ugljenika.

Iako je Mask poznat po drami i "internet igrarijama" - prošlog vikenda je pitao svoje pratioce treba li da proda 10 odsto svog udela u "Tesli" - takođe je jasno stavio do znanja da zelene investicije imaju ozbiljan potencijal da obogate ljude.

Foto: EPA

Maskovo bogatstvo je samo ove godine poraslo za 70 odsto - na 288 milijardi dolara, što ga prema Blumbergovom indeksu postavlja daleko iznad Džefa Bezosa, Bila Gejtsa i Marka Zakerberga, i čini ga najbogatijom osobom u novijoj istoriji.

Blumerg piše da zelene tehnologije više nisu industrijska niša, već industrijska grana sama po sebi. To je postalo očigledno odlukama koje su donete na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu u Škotskoj.

Lista od 15 milijardera sa Blumbergove liste pokazuju eksplozivan rast u proizvodnji električnih vozila, baterija i solarne energije. Sveukupno, zeleno bogatsvo vredi oko pola triliona dolara. Primetan je i veliki broj kineskih "solarnih milijardera", koji su se obogatili nakon skoka cena prirodnog gasa. 

1. Ilon Mask - Tesla - 288.3 milijardi dolara - SAD

Izvršni direktor kompanije "Tesla", postao je najbogatiji čovek na planeti ranije ove godine zahvaljujući skoku cena akcija kompanije. Pored električnih automobila, "Tesla" pravi sisteme za skladištenje energije i solarne panele.

2. Ženg Judžun, Huang Šilin, Li Ping - CATL - 95.2 milijarde dolara - Kina

Kompanija CATL je najveći svetski proizvođač baterija za električna vozila. Snabdeva "Teslu", "Tojotu", "BMV" i "Volvo". Njihove litijum-jonske fosfatne baterije su dovoljno jeftine što je omogućilo "Tesli" da smanji cenu svog "Modela 3" za gotovo 10 odsto prošle godine.

3. Vang Čuanfu, Li Sianđang, Sia Zuokvan - BYD - 48 milijardi dolara - Kina

Vang Čuanfu je osnovao kompaniju "BYD" 1995. godine. Milijarder Voren Bafet je kupio udeo u tom prizvođaču vozila 2008. godine. Ta kompanija je celokupnu flotu autobusa, taksija i kamiona u kineskom gradu Šenžen zamenila električnim vozilima.

4. Li Ženguo, Li Čunan, Li Ksian, Žong Baošen - Longi - 25.3 milijardi dolara - Kina

"Longi" je najveći svetski proizvođač solarnih panela. Kompanija je osnovana 2000. godine, i proizvodi četvrtinu svih solarnih panela na planeti.

5. Pei Ženhua - CATL - 15.8 milijardi dolara - Kina

Pei Ženhua je radio u tekstilnoj industriji pre nego što je 1997. godine osnovao kompaniju za proizvodnju higijenskih proizvoda "Suzhou TA&A Ultra Clean Technology". Tada je počeo da ulaže u gorepomenuti CATL, u kome sada ima 5.8 odsto udela.

6. Liu Žinčeng - Eve Energy - 13.9 milijardi - Kina

"Eve Energy" je peti najveći snabdevač kineskog sektora električnih vozila sa oko 5 odsto tržišnog udela i kupcima među kojima su "Dajmler" i "Kspeng". Ranije ove godine njegova kompanija je napravila uzorke litijum-jonske baterije koja se može napuniti za samo pet minuta.

7. Lin Đianhua - Hangzhou First Applied Material - 13 milijardi - Kina

Osnovana 2003. godine, ova kompanija uglavnom proizvodi folije za solarne panele. Danas, Hangzhou First Applied Material pravi više od polovine etilen vinil acetatnih folija na svetu, neophodne komponente koja solarne panele štiti od surovih vremenskih uslova.

8. Đin Baofang - JA Solar Technology - 11.2 milijarde dolara - Kina

Osnovana 2005. godine, ova kompanija je jedan od najvećih kineskih proizvođača silicijumskih pločica, ćelija i modula za solarne panele. Kompanija prodaje svoje proizvode u više od 135 zemalja, a 69 odsto njenog prihoda prošle godine došlo je izvan Kine.

9. Cao Rensian - Sungrow Power Supply - 11.2 milijarde dolara - Kina

Cao Rensian je dao otkaz u školi u kojoj je radio i osnovao kompaniju 1997. godine. Danas kontroliše više od četvrtine svetske proizvodnje solarnih invertera - delova koji konvertuju energiju iz solarnih panela u struju koja se koristi na električnoj mreži.

10. Lio KoGuan - Tesla - 10.3 milijardi dolara - SAD

Rođen u Indoneziji, obrazovan u SAD, sa sedištem u Singapuru, KoGuan je treći najveći poznati Teslin akcionar. Osnivač softverske kompanije SHI International, počeo je da trguje akcijama pre nekoliko godina i na kraju je odlučio da se fokusira samo na Teslu. On je u oktobru na Tviteru napisao: "Ulažem sve. Sav novac koji imam trošim na Teslu."

Foto: AP Photo/Ben Margot, File

11. He Sjaopeng, Sia Heng - XPeng - 9.1 milijarda - Kina

Kompaniju je osnovao bivši izvršni direktor Alibabe He Sjaopeng 2014. godine. Bavi se dizajniranjem i proizvodnjom pametnih elektičnih vozila, koja imaju integrisanu veštačku inteligenciju i tehnologiju za pomoć vozačima. Ovaj proizvođač automobila pruža besplatne usluge punjenja na 1.140 stanica u 164 kineska grada.

12. Entoni Prat - Pratt Industries, Visy - 8.9 milijardi - Australija

Prat poseduje Pratt Industries sa sedištem u Džordžiji. Ta kompanija je najveći svetski privatni proizvođač 100 odsto recikliranog papira i ambalaža. Kompanija takođe ima postrojenja za čistu energiju kako bi pomogla u pogonu svojih mlinova.

13. Gao Đifan - Trina Solar - 8.2 milijarde - Kina

Gao je osnivač i izvršni direktor kompanije Trina Solar, trećeg po veličini svetskog dobavljača solarnih panela. Ta kineska kompanija ima mušterije u više od 100 zemalja i prihode od 4.6 milijardi dolara samo u 2020. godini.

14. Li Bin - Nio - 6.6 milijardi dolara - Kina

Uz podršku kineskog investicionog giganta Tencent, akcije kompanije Nio su porasle više od šest puta od 2018. godine. Kompanija proizvodi automobile, a udeo na kineskom tržištu za skupa električna vozila je drugi - odmah iza Tesle.

15. Vang Jančing - Wuxi Lead - 6.6. milijardi dolara - Kina

Wuxi Lead je najveći kineski proizvođač litijumskih baterija kojim se javno trguje. Njegovi klijenti su Panasonik, Soni, Samsung SDI, LG Kem, CATL i BID.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju