ŠEST SVETSKIH SILA: Izbacuju strateške rezerve nafte na tržište

Novosti online

23. 11. 2021. u 23:36

SJEDINjENE Američke Države donele su odluku da koriste strateške rezerve nafte radi snižavanja cena u koordinaciji sa drugim glavnim zemljama – potrošačima energije, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju, saopštila je Bela kuća.

ШЕСТ СВЕТСКИХ СИЛА: Избацују стратешке резерве нафте на тржиште

Foto: Depositphotos

Kako se navodi, Ministarstvo energetike SAD će pustiti u prodaju 50 miliona barela nafte iz strateških naftnih rezervi kako bi se smanjila cena sirovine za Amerikance i eliminisao nesklad između potražnje i ponude.

-Predsednik je radio sa zemljama iz celog sveta na rešavanju problema sa snabdevanjem (naftom) dok svet izlazi iz pandemije. Zahvaljujući liderstvu predsednika Bajdena i našim diplomatskim naporima odluka da se upotrebi nafta doneta je paralelno sa drugim glavnim zemljama – potrošačima energije, precizirano je u saopštenju Bele kuće.

Kako se ističe, Bajden je nakon višenedeljnih konsultacija sa liderima zemalja iz celog sveta doneo odluku da upotrebi strateške naftne rezerve. Takođe, kako saopštavaju iz Vašingtona, već primećuju rezultate rada na problemu vezanog za cene nafte.

-U poslednjih nekoliko sedmica, kako su se pojavljivale vesti o toj aktivnosti, cene nafte su pale praktično 10 odsto, podseća američka administracija.

Ministarstvo energetike SAD navodi da će pustiti u prodaju 32 miliona barela od decembra do aprila iz četiri skladišta nafte u Teksasu i Luizijani gde se nalaze strateške rezerve.

Takođe će ubrzati prodaju dodatnih 18 miliona barela nafte, koje je ranije odobrio Kogres.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je rast cene goriva u SAD povezan sa cenom nafte koja raste jer zemlje-proizvođači ne žele da povećaju proizvodnju. Kako je istakao, to je posledica toga što Rusija i države OPEK odbijaju da povećaju proizvodnju nafte.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)