NAPADNUT AMERIČKI VOJNI KONVOJ: Kamion prevozio municiju i eksploziv

Novosti online

20. 11. 2021. u 07:41

DANA 19. novembra, konvoj koji je prevozio logističke zalihe za koaliciju predvođenu SAD bio je napadnut u južnoj iračkoj provinciji Dikar.

НАПАДНУТ АМЕРИЧКИ ВОЈНИ КОНВОЈ: Камион превозио муницију и експлозив

Foto: Jutjub/The New York Times

Konvoj je bio gađan improvizovanom eksplozivnom napravom (IED) dok je prolazio u blizini grada Nasirija, glavnog grada provincije. Proiranski islamski otpor u Iraku - Ashab al-Kahf preuzeo je odgovornost za napad.

Grupa je podelila fotografiju na kojoj se vidi teretni kamion koji je uništen u eksploziji IED-a. Kamion je navodno prevozio municiju i eksploziv.

- Ashab al-Kahf i druge proiranske snage u Iraku napadaju konvoje i baze za snabdevanje koalicije predvođene SAD već više od godinu dana. Ovi napadi su zamišljeni kao odgovor na ubistvo Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta iračkih Jedinica narodne mobilizacije i komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija.

Novi napad se poklopio sa saopštenjem iračke koalicije otpora, u kojoj su proiranske snage obećale da će pokrenuti velike napade na koaliciju koju predvode SAD sve dok se ne povuku iz Iraka, a rok je 31. decembar. U saopštenju se potvrđuje da su proiranske snage i dalje odlučne da proteraju američke trupe iz Iraka. Vašington izgleda nije voljan na takav korak, bar za sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024