UPRKOS NAPORIMA VAŠINGTONA „Rosteh“ ocenio: Isporuka S-400 Turskoj predstavlja pobedu Rusije nad Amerikom

Novosti onlajn

17. 11. 2021. u 21:41

ISPORUKA ruskih sistema S-400 Turskoj uprkos nezadovoljstvu Vašingtona predstavlja pobedu Moskve na tržištu naoružanja, izjavio je generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov.

УПРКОС НАПОРИМА ВАШИНГТОНА „Ростех“ оценио: Испорука С-400 Турској представља победу Русије над Америком

Moskva ne želi da otkrije sve detalje sistema S-400

- Smatramo da smo pobedili u ovom slučaju - odgovorio je on na pitanje novinara da li je zadovoljan što prodaje oružje NATO članici, što stvara nesuglasice između SAD i Turske.

Direktor „Rosteha“ je za američku televiziju „En-Bi-Es njuz“ takođe rekao da bi ruski perspektivni lovac pete generacije „Šahmat“, koji prvi put predstavljen u inostanstvu na avio-salonu „Dubai eršou“, mogao da zainteresuje Tursku i drugog američkog saveznika – Saudijsku Arabiju.

Erdogan: Bez komentara o zajedničkoj proizvodnji delova S-400

Istovremeno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su se Ruska Federacija i Turska dogovorile da neće davati nikakve izjave u vezi sa zajedničkom proizvodnjom elemenata PVO sistema S-400.

- Što se tiče proizvodnje delova za S-400, dogovorio sam se sa ruskom stranom da za sada nećemo davati nikakve izjave, niti ćemo deliti detalje. Stoga sada neću reći ništa o tome - rekao je turski lider na konferenciji za štampu u Ankari nakon pregovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Erdogan je takođe napomenuo da je ta tema „osetljiva“ za Moskvu i Ankaru.

Podsetimo, Moskva je 2017. godine potpisala ugovor o isporuci PVO sistema S-400 Ankari. Turska je bila prva zemlja NATO-a koja je ove sisteme kupila od Rusije.

Odluka Ankare izazvala je negativnu reakciju Vašingtona i Alijanse u celini. SAD ne prestaju sa pokušajima da nateraju Tursku da odustane od ruskih sistema PVO. Zbog činjenice da Ankara ne podleže pritisku i ne odustaje od S-400, Vašington ju je isključio iz svog programa za proizvodnju lovaca-bombardera pete generacije F-35.

Osim toga, Sjedinjene Američke Države su dugo pretile Turskoj uvođenjem niza jednostranih sankcija zbog kupovine S-400, ali nisu žurile sa tim, plašeći se daljeg zaoštravanja odnosa sa ključnim saveznikom u okviru Alijanse, a Ankara je upozoravala da primenu takvih ograničenja neće ostaviti bez odgovora. U decembru 2020. godine, Vašington je ipak uveo restriktivne mere.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OTAC MEGAN MARKL DOŽIVEO MOŽDANI UDAR: Tomas hitno hospitalizovan, izgubio moć govora