RUSKI "ŠAHMAT" U OKRŠAJU SA AMERIČKIM F-35: Rosteh pokazao neobičnu bespilotnu verziju novog lovca (VIDEO)

Novosti onlajn

15. 11. 2021. u 16:15

RUSKA državna korporacija „Rosteh“ objavila je video na kome je prvi put prikazala bespilotnu varijantu lovca pete generacije „Šahmat“.

РУСКИ ШАХМАТ У ОКРШАЈУ СА АМЕРИЧКИМ Ф-35: Ростех показао необичну беспилотну верзију новог ловца (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/Telekanal Zvezda

U video je pokazana kompjuterska grafika sa primenom lovca „Šahmat“ u borbi. U jednoj sceni on ulazi u rep američkom lovcu F-35. Na drugim kadrovima se vidi kako avion na maloj visini leti iznad grupe američkih lovaca F-16 i F-4 koji se nalaze na aerodromu i podiže oblak dima.

Zatim se u jednom trenutku na videu pojavljuje bespilotna verzija aviona. On ima istu formu kao lovac, međutim, nema pilotsku kabinu što ostavlja veoma neobičan utisak.

Laki taktički avion „Šahmat“ je projektovan u Ujedinjenoj avio-proizvodnoj korporaciji „Suhovo“, koja ulazi u sastav „Rosteha“. Jednomotorni lovac pete generacije je u Rusiji napravljen na bazi naučno-tehničkih iskustava nakon proizvodnje Su-57.

Prototip nove pete generacije Su-75 prvi put je predstavljen na Moskovskom međunarodnom vazduhoplovno-svemirskom salonu. Lovac je prvenstveno predviđen za izvoz u zemlje Bliskog istoka, Azije, Severne Afrike i Latinske Amerike.

Prvi let planiran je za 2023. godinu, a serijska proizvodnja za 2026. godinu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!