STEJT DEPARTMENT: Lukašenko skreće pažnju sa dejstava Rusije

Novosti onlajn

14. 11. 2021. u 21:43

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken je u razgovoru sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom izjavio da je migrantska kriza u Belorusiji „Lukašenkov pokušaj da skrene pažnju sa ruskih dejstava na granici sa Ukrajinom - saopštio je u nedelju Stejt department.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Лукашенко скреће пажњу са дејстава Русије

Foto: EPA/ilustracija

- Državni sekretar Blinken ponovo je potvrdio američku podršku Poljskoj suočenoj sa ciničnim iskorišćavanjem ranjivih migranata od strane Lukašenkovog režima. Ovi potezi Lukašenkovog režima ugrožavaju bezbednost, seju podele i imaju za cilj da skrenu pažnju sa ruskih dejstava na granici sa Ukrajinom - navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

- Državni sekretar Blinken i ministar Rau odlučno su osudili upotrebu ranjivih migranata kao sredstva i pozvali Lukašenka da reši osnovni uzrok sankcija koje je uveo Zapad – uskraćivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda beloruskom narodu - ističe se u saopštenju.

- Državni sekretar je takođe izrazio duboku zahvalnost Poljskoj na njenoj otvorenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Sjedinjene Američke Države, Poljska i drugi saveznici i partneri ujedinjeni su u tome da nateraju Moskvu da plati za svoju vojnu agresiju i štetan uticaj u regionu - zaključio je Prajs. Moskva i Minsk su ranije više puta demantovali tvrdnje Stejt departmenta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da su optužbe na račun Rusije za migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske na savesti onih koji su ih izneli i da se radi o želji da se problemi prebace na nekog drugog. Prema njegovim rečima, Rusija nema apsolutno nikakve veze sa nastalom situacijom, ali je spremna da doprinese njenom rešavanju.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

BONUS VIDEO - IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)