NOVA KALEDONIJA OPET, TREĆI PUT, O NEZAVISNOSTI: Stanovnici pacifičkog ostrva 12. decembra imaju referendum o odvajanju od Francuske

I. S.

12. 11. 2021. u 23:41

STANOVNICI francuskog pacifičkog ostrva Nova Kaledonija održaće 12. decembra referendum o nezavisnosti, potvrdio je visoki komesar Francuske za tu teritoriju Patris For.

НОВА КАЛЕДОНИЈА ОПЕТ, ТРЕЋИ ПУТ, О НЕЗАВИСНОСТИ: Становници пацифичког острва 12. децембра имају референдум о одвајању од Француске

Foto AP

Radio Fransinfo je objavio da je odluku o održavanju planiranog referenduma, u četvrtak kasno uveče doneo francuski predsednik Emanuel Makron.

Ovaj francuski zvaničnik saopštio je datum održavanja plebiscita, tokom posete zajednici Ponerihuen na istočnoj obali Nove Kaledonije, piše francuski list "Mond".

Time je dan održavanja referenduma definitivno potvrđen, pošto je bio doveden u pitanje zbog pandemije kovida 19.

Datum održavanja referenduma je bio doveden u pitanje nakon što je glavni pokret za nezavisnost FLNKS u oktobru pozvao Pariz da odloži referendum, navodeći da je kampanja onemogućena zbog pandemije. Danijel Goa, jedna od glavnih ličnosti pokreta za nezavisnost, poručio je da će aktivisti za nezavisnost i dalje bojkotovati glasanje.

Francusko ministarstvo za prekomorske teritorije ranije je obelodanilo da će posle referenduma, trećeg u istoriji ovog ostrva kao francuske prekomorske teritorije, uslediti dvogodišnji prelazni period da bi se Parizu omogućilo da razjasni svoje odnose sa Novom Kaledonijom.

Ostrvo uživa veliki stepen autonomije, ali u znatnoj meri zavisi od Francuske u odbrani i obrazovanju. Stanovništvo se, oktobra prošle godine, izjasnilo protiv nezavisnosti od Francuske. Tada je 53 odsto ljudi bilo za ostanak pod Francuskom, što je bilo nešto manje, u odnosu na 57 odsto, na referendumu iz 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju