BRISEL UVODI SANKCIJE RUSIJI I TURSKOJ? Zbog migranata moguć udar na "Aeroflot" i "Turkiš Erlajns"

RUKOVODSTVO EU planira da početkom decembra uvede sankcije protiv aviokompanija koje su prevozile migrante sa Bliskog Istoka do Minska. Sankcije će biti uvedene i protiv konkretnih ljudi za koje se smatra da su odgovorni za migranski transfer kao i više aviokompanija.

БРИСЕЛ УВОДИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ И ТУРСКОЈ? Због миграната могућ удар на Аерофлот и Туркиш Ерлајнс

Foto: Arhiva

Mada je Aleksandar Lukašenko već opovrgao sumnje da je Rusija učestvovala na bilo koji način u migranskoj krizi zapadni mediji prognoziraju da bi sankcije mogle biti uvedene protiv "Aeroflota" zatim "Turkiš erlajna" i još nekoliko kompanija. Sankcijama EU bi se pridružila Amerika i Velika Britanija.

Zapadni novinari pišu da pored "Aeroflota" i "Turkiš erlajna" pod sankcije mogu podpasti i beloruska "Belavija" kao i "Utair", "Nordwind erlajns" i "FlajDubai".

Ako se to zaista ostvari mogao bi nastati veliki vazdušni haos jer bi Rusi sigurno odgovorili recipročno pa bi to značilo prestanak aviosaobraćaja Zapada i Rusije.Od toga bi veliku štetu imale ne samo ruske aviokompanije nego i sve zapadne koje leta do ruskih aerodroma ili imaju prelete preko ruskog teritorija.

U Moskvi nisu komentarisali spomenute planove o mogućim sankcijama ruskim aviokompanijama koje optužuju da su učestvovale u prevozu migranata u Minsk.Ali je spomenuta namera uvođenja sankcija aviokompanijama uzbudila rukovodstvo Turske.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je kazao poljskom kolegi da su u Ankari ogorčeni što pokušavaju da Tursku uvuku u migranski problem mada ona sa time nema ništa.Ministar Čavošoglu kategorički tvrdi da "Turkiš erlajns" nije prevozila migrante u Belorusiju. U Ankari su čak predložili da Poljska pošalje u Tursku specijalnu komisiju koja bi proverila je li turska aviokompanija prevozila one koji žele nelegalno da uđu u EU.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri