RUSKI AMBASADOR UPOZORIO: Planovi Vašingtona za isporuku oružja Kijevu pogoršaće situaciju u Donbasu

Novosti onlajn

11. 11. 2021. u 08:29

PLANOVI Vašingtona da naoruža Kijev ne pomažu smanjenju tenzija u Donbasu, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov posle sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

РУСКИ АМБАСАДОР УПОЗОРИО: Планови Вашингтона за испоруку оружја Кијеву погоршаће ситуацију у Донбасу

Foto: EPA

- Planovi za isporuku oružja kijevskom režimu samo će pogoršati situaciju na jugoistoku Ukrajine. Smatramo da je propuštena još jedna prilika da se Kijev primora da zaustavi rat - naveo je diplomata u saopštenju koje je ruska ambasada objavila na Fejsbuku.

Prema mišljenju Antonova, povelja koju su potpisali Vašington i Kijev je „skup štetnih slogana“.

- Očigledna je usmerenost na zaoštravanje situacije, a ne na smanjenje napetosti. Osim toga, skoro u svakom redu postoji geopolitički naboj za suprotstavljanje Rusiji - dodao je on.

Diplomata je naglasio da su za Moskvu neprihvatljive bilo kakve namere Vašingtona da vidi Kijev u NATO-u.

Kuleba i drugi članovi ukrajinske delegacije posetili su u sredu američku prestonicu. Tamo su predstavnici Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država potpisali novu povelju o strateškom partnerstvu. Blinken je na sastanku takođe obećao da će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, uključujući i smrtonosno oružje.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)