OFANZIVA TURAKA I DŽIHADISTA: Turski dronovi Bajraktari napadaju Kurde i SAA, Ruska vojska pojačava prisustvo

Novosti online

01. 11. 2021. u 21:47

LOKALNI izvori su 1. novembra izvestili da je turska bespilotna letelica gađala vojni kontrolni punkt SDF-a u sirijskoj provinciji Raka.

ОФАНЗИВА ТУРАКА И ЏИХАДИСТА: Турски дронови Бајрактари нападају Курде и САА, Руска војска појачава присуство

Foto: Printscreen

Ako se to potvrdi, to će biti treći napad turskih dronova u poslednja tri dana. U napadu je, kako se izveštava, pogođena okolina sela Bir Arab, zapadno od grada Tal Abjada, a poginula su četiri borca ​​SDF-a i dva vojnika Sirijske arapske armije.

Dana 30. oktobra popodne, turska borbena bespilotna letelica, navodno "Bajraktar TB2", izvela je vazdušni napad na kontrolni punkt SDF-a u blizini grada Ain Isa u severnoj oblasti Rake, prema izvorima sirijske opozicije. Gubici nisu prijavljeni. Izvori sirijske opozicije su 31. oktobra izvestili o napadu turske bespilotne letelice na kontrolni punkt u blizini Tel Tamra u sirijskoj Hasaki.

Napad dronom se izvodi usred tekućeg artiljerijskog granatiranja položaja SDF-a u predgrađu Ain Ise od strane turske vojske i njenih militanata. U međuvremenu, Turska raspoređuje vojna pojačanja u severnoj Siriji.

Dana 1. novembra, turski vojni konvoji prošli su kroz kontrolni punkt Žabisa do oblasti Tel Abjad na severu provincije Raka. Ranije ove nedelje, turska vojska je rasporedila velika pojačanja, uključujući borbene tenkove i oklopne transportere, u severnoj Raki, kao i u severnoj oblasti Hasake.

Prema nekoliko izveštaja, Turska se sprema da pokrene novu vojnu operaciju protiv SDF-a u severnoj i severoistočnoj Siriji. Međutim, svaka operacija koju predvodi Turska protiv SDF-a verovatno će naići na otpor SAA i njenih saveznika.

Tursko ministarstvo odbrane je 1. novembra saopštilo da su turske oružane snage neutralisale više od 2.360 militanata različitih terorističkih organizacija u regionu od početka 2021. godine.

- U oktobru je izvedeno 27 operacija u Turskoj i inostranstvu, tokom kojih je neutralisano 279 terorista. Ukupan broj neutralisanih militanata od početka godine dostigao je 2.360 - rekao je predstavnik pres službe Ministarstva odbrane Turske major Pinar Kara.

Major Pinar Kara je dodao da je u oktobru u zonama antiterorističkih operacija u Siriji neutralisano 169 terorista.

Predstavnik pres službe Ministarstva odbrane Turske prokomentarisao je i raspoređivanje ruskog vojnog aviona na aerodromu Kamišli u Siriji, tvrdeći da društvenim mrežama kruže snimci sletanja i poletanja ruskog vojnog aviona. Ovo nije bila dislokacija već jednodnevni događaj, kaže major Pinar Kara.

Ruski ratni avioni su 31. oktobra primećeni nad različitim delovima severoistočnog dela Sirije gde rastu tenzije između turskih i kurdskih snaga. Ovo je važan signal Ankari, jer je Rusija spremna da odvrati Tursku kako bi očuvala bezbednost i stabilnost u regionu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

NEKADAŠNJI fudbaler Rade Bogdanović ovih dana je privukao pažnju javnosti komentarima na dešavanja na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, u okviru specijalnog programa na RTS-u. Naročito je prašinu podiglo njegov uvredljiv komentar na račun žena fudbalera, a neki smatraju da je izostala adekvatna reakcija i voditelja, posebno voditeljke Dragane Kosjerine.

02. 12. 2022. u 08:47

Komentari (2)

UŽIVO, SRBIJA - ŠVAJCARSKA: Fantastičan odgovor orlova!