DO DOGOVORA LAKŠE IZVAN VELIKE SCENE: U Rimu okončan Samit lidera grupe 20 najrazvijenih zemalja sveta

N. S.

01. 11. 2021. u 06:13

AKO je suditi po izveštajima iz Rima gde je juče završen dvodnevni Samit najrazvijenih zemalja sveta G20, više saglasja i dogovora je postignuto tokom sastanaka na marginama ovog skupa, nego na njegovom zvaničnom delu.

ДО ДОГОВОРА ЛАКШЕ ИЗВАН ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ: У Риму окончан Самит лидера групе 20 најразвијених земаља света

Foto EPA

To se odnosi i na jučerašnji susret turskog i predsednika SAD, Redžepa Tajipa Erdogana i Džozefa Bajdena, na kojem je postignut dogovor da se "formiraju zajednički mehanizmi za poboljšanje zategnutih veza". Turski zvaničnik je dodao i da su razgovori održani u "veoma pozitivnoj" atmosferi. I to sve samo nekoliko dana nakon što su saveznici iz NATO-a "za dlaku" sprečili veliku diplomatsku krizu kada je Erdogan zapretio proterivanjem američkog ambasadora u Turskoj i drugih stranih izaslanika zbog traženja oslobađanja zatvorenog filantropa Osmana Kavale.

Dva predsednika su razgovarala o međusobnoj trgovini, o NATO savezu i strateškom partnerstvu, o poštovanju ljudskih prava i vladavini prava, ali i "otvorenoj rani" u međusobnim odnosima - o zahtevu Turske za kupovinu borbenih aviona F-16, čemu su se američki zakonodavci usprotivili zato što je Turska kupila ruske raketne odbrambene sisteme. "Predsednik Bajden je ponovo potvrdio naše odbrambeno partnerstvo i značaj Turske kao saveznika u NATO-u, ali je ukazao na zabrinutost SAD u vezi sa turskim posedovanjem ruskog raketnog sistema S-400", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Redžep Tajip Erdogan i Džozef Bajden u Rimu, Foto AP

Još jedan sukob o kojem se govorilo u poslednje vreme izgleda da je okončan u Rimu, takođe van reflektora glavnog skupa.

Nakon višenedeljnih pretnji i sve većih izleda za uvođenje novih trgovinskih barijera, predsednik Francuske Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson dogovorili su se juče da pokušaju da smanje tenzije oko prava na ribolov nakon "bregzita". Tako se privatni sastanak na marginama samita Grupe 20 (G20) pokazao bolji od svih dosadašnjih pokušaja mirenja.

Uz to, SAD i Evropska unija objavile su juče da su okončale spor oko tarifa za čelik i aluminijum započet još 2018. godine. Sporazumom su odmah ukinute carine na čelik i aluminijum iz Evropske unije, koje je nametnula Trampova administracija.

Na velikoj sceni G20 je bilo manje uspeha. Juče po podne je objavljeno da su se učesnici "kompromisno obavezali da će postići neutralnost ugljenika do ili oko sredine veka".

Prema finalnom kominikeu, oni su se, takođe, složili da ukinu javno finansiranje proizvodnje električne energije koja se dobija iz uglja u inostranstvu, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja u zemlji, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem Kinu i Indiju.

To je manje od zahtevane čvrste obaveze pre samita o tome kako da smanje emisiju, istovremeno pomažući siromašnim zemljama da se izbore sa uticajem porasta temperature.

Bacanje novčića u fontanu

LIDERI najmoćnijih ekonomija sveta okupljeni u Rimu na Samitu G20 juče ujutro su prošetali ulicama Večnog grada i bacali novčiće u čuvenu Fontanu di Trevi. Prema legendi, ako bacite novčić u baroknu fontanu vratićete se u Rim. Američki predsednik Bajden nije bio među prisutnima, a ostali su po tradiciji, okrenuti leđima, bacili u fontanu po jedan evro. Moneta od 1 evra koju je svaki od učesnika bacio u fontanu je specijalno iskovana za Samit G20. Novčići koje turisti bacaju u čuvenu fontanu skupljaju se i odvajaju za dobrotvorne svrhe.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!