AMERIČKI MEDIJI: Borba protiv ruskog gasa koštaće Evropu desetine milijardi dolara

Novosti onlajn

28. 10. 2021. u 20:43

POKUŠAJI Evropske Unije da oslabi uticaj Rusije na tržištu gasa doveli su do toga da države EU ove godine troše 30 milijardi dolara više za gorivo, piše Volstrit žurnal.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Борба против руског гаса коштаће Европу десетине милијарди долара

Foto AP

Autor članka navodi da je Evropa tokom niza godina pokušavala da stvori konkurentno tržište gasa u regionu. Ovi napori su joj se vratili bumerangom: isporuke su se smanjile, što je dovelo do energetske krize na celom kontinentu.

Prema proračunima Međunarodne agencije za energetiku, evropske države će godišnje morati da plate za gas 30 milijardi dolara više, nego ranije.

EU saopštava da je ovo privremeni problem koji je nastao spletom okolnosti, između ostalog, usled oporavka privrede nakon pandemije.

Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela