NATO TVRDI: Norveški lovci F-35 i F-16 presreli veliku grupu ruskih vojnih aviona

Novosti online

28. 10. 2021. u 19:36

RATNO vazduhoplovstvo Norveške 27. oktobra podiglo je lovce F-16 i F-35 kako bi ispratili veliku grupu ruskih vojnih aviona kod severne obale zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu komande Vazduhoplovnih snaga NATO-a u Evropi.

НАТО ТВРДИ: Норвешки ловци Ф-35 и Ф-16 пресрели велику групу руских војних авиона

Foto: EPA

-Ruski avioni nisu dostavili planove leta, nisu stupili u kontakt sa civilnom Kontrolom letenja, nisu preneli signale sa transpondera, čime su potencijalno ugrozili bezbednost drugih korisnika vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, Ratnog vazduhoplovstvo Norveške u sastavu ruske grupe identifikovalo je dva strateška bombardera Tu-160, lovce MiG-31 i Su-24, kao i izviđački avion A-50.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 27. oktobra da su dva ruska strateška nosača raketa Tu-160 izvela osmočasovni let iznad Barencovog i Norveškog mora. Takođe je navedeno da su ruske avione dugog dometa na pojedinim delovima leta pratili lovci F-16 Ratnog vazduhoplovstva Norveške.

Ruska vojska naglašava da posada avijacije dugog dometa redovno izvodi letove iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, kao i Tihog okeana, ističe ruska vojska. Svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvode se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna