RUSKA VAKCINA ZA DECU: „Sputnjik Ve“ formira dobar ćelijski imunitet kod tinejdžera

Novosti online

28. 10. 2021. u 20:11

PREMA rezultatima prve faze istraživanja, vakcina protiv virusa korona za decu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je formirala dobar ćelijski imunitet, saopštila je pres služba gradonačelnika Moskve.

РУСКА ВАКЦИНА ЗА ДЕЦУ: „Спутњик Ве“ формира добар ћелијски имунитет код тинејџера

Foto: EPA

- Rezultati prve faze istraživanja pokazuju da je vakcinacija dobrovoljaca u dve faze, kako jednom desetinom tako i jednom petinom doze za odrasle, dovoljna da se formira dobar ćelijski imunitet. Istraživanjem se došlo do zaključka da je preparat bezbedan i da utiče na formiranje imuniteta. Pokazatelji za bezbednost i imunitet su prevazišli pokazatelje kod odraslih osoba učesnika u ispitivanjima prve i druge faze, navodi se u saopštenju.

U Moskvi se trenutno sprovodi istraživanje bezbednosti i efikasnosti vakcine „Sputnjik Ve“ za decu i biraju se dobrovoljci za drugu fazu istraživanja.

U prvoj fazi ispitivanja je učestvovalo 99 dece mlađe od 18 godina (56 dečaka i 43 devojčice) uzrasta od 12 do 17 godina. Obe komponente vakcine je dobilo 92 dobrovoljca. Pritom, doza vakcine koja je data deci je jedna desetina ili jedna petina doze koja se daje odraslima.

rs.sputniknews.com

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)