KAKO ĆE DA IZGLEDA PREDSTOJEĆI SAMIT U RIMU: Susret G20 u senci protesta, suspenzije Šengena, obilazaka i – tajnog šopinga

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

28. 10. 2021. u 17:31

NAPETOST u Rimu uoči održavanja Samita G20 je na vrhuncu.

КАКО ЋЕ ДА ИЗГЛЕДА ПРЕДСТОЈЕЋИ САМИТ У РИМУ: Сусрет Г20 у сенци протеста, суспензије Шенгена, обилазака и – тајног шопинга

Foto: EPA

Pored svih bezbednosnih mera i nadgledanja sa zemlje i neba, na današnjem završnom sastanku Komiteta za bezbednost pažnja je dodatno usmerena na kontrolisanje svih graničnih prelaza ka Apeninskom poluostrvu, zemaljskih, pomorskih i vazdušnih. Ministar unutrašnjih poslova Lućana Lamorđeze pre nekoliko dana je obavestila sve ministre unutrašnjih poslova zemalja Šengena, kao i Evropsku Komisiju, o suspendovanju do ponedeljka. Suspendovanje je na snazi od sinoć od 22 sata pa do 13 sati u ponedeljak.

Naime, službe za praćenje otkrile su komunikacuju između grupa ”Blek blok” koje neće poštedeti ni ovogodišnji Samit G20. Ne samo u Italiji, već i van zemlje, oktrivene su veb stranice krcate njihovim dogovorima, na kojima se poziva na nasilje 30. i 31. oktobra, u danima održavanja Samita u Rimu.

Osim već zatvorenih zona oko centra “Nuvola” na Euru, gde se održava Samit, svih ulica i okolnih zona kuda će se kretati lideri, oko hotela gde će odsesti, svih javnih ustanova, muzeja, važnih spomenika, diplomatskih predstavništava, od sutra popodne i u subotu zatvorene su škole. Od sutra sledi i poslednja kontrola policijskih jedinica sa dresiranim psima i stručnjaka za eksplozive. Najkritičniji dan se očekuje u subotu, sa dva ogromna najavljena protesta u Rimu, a to je dan za kada su širom Italije najavljeni i antivakcinacioni protesti.

Foto: EPA

Lideri G20 neće se kretati samo na relaciji sala Samita i hotel. Za subotu je, nakon diskusije na Samitu, planirana poseta Dioklecijanovim termama u srcu Rima i Kvirinalu, palati predsednika Republike. U nedelju po završetku Samita u planu je poseta Fontani di Trevi, a uveče bi trebalo da se održi specijalni događaj za američkog predsednika DŽo Bajdena u Salonu fontana na Euru.

I supruge lidera imaju svoj program. DŽil Bajden, Brižit Makron, Emina Erdogan, supruga engleskog premijera Borisa DŽonsona, lidera Južne Koreje Mun DŽae In i kao i sve supuge koje su pristigle u Rim, ali i muževi žena lidera (Ursule von der Lajen), u subotu bi trebalo da posete Koloseum, potom Vilu Pamfili i Sikstinsku kapelu. Za nedelju su planirane poseta muzejima na Kampidolju, sa spomenikom Marka Aurelija i Vili Borgeze. Predsednik Republike Serđo Matarela pozvao je na večeru u Kvirinale sve delegacije pristigle u Rim, njih 35.

Foto: EPA

Neko će dok lideri razgovaraju o najvažnim temama na planeti otići i u šoping u ”najučuvenije butike na svetu” u via Kondoti, via Fratina i via del Babuino, jasno u vreme kada će radnje biti zatvorene za ostalu publiku i sve u dogovoru sa vlasnicima radnji i u neuobičajena vremena.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)