TURSKA VOJSKA SPREMA VELIKU OFANZIVU: Ankara rasporedila trupe na severu Sirije – sprema obračun sa Kurdima

Novosti online

27. 10. 2021. u 20:20

TURSKA je na severu Sirije rasporedila „stotine vojnika“ kako bi započela ofanzivu protiv kurdskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, piše agencija „Blumberg“, pozivajući se na zvanične izvore.

ТУРСКА ВОЈСКА СПРЕМА ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ: Анкара распоредила трупе на северу Сирије – спрема обрачун са Курдима

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

- Planirana ofanziva trebalo bi da zatvori više od dve trećine granice između Turske i Sirije, dugačke 910 kilometara, piše „Blumberg“.

Ističe se da Ankara namerava da zauzme oblasti južno od grada Kobani, kako bi ujedinila teritorije zapadno i istočno od reke Eufrat koje su pod njenom kontrolom.

Foto: EPA

Kako se navodi u članku, još jedna potencijalna meta turskih vlasti mogao bi da bude aerodrom Menag nad kojim su uspostavili kontrolu Radnička partija Kurdistana, zabranjena u Turskoj i Snage samoodbrane sirijskih Kurda.

Taj korak Ankare mogao bi da pomogne predsedniku zemlje Redžepu Tajipu Erdoganu da učvrsti unutrašnju podršku i izvrši pritisak na SAD i Rusiju kako bi one „obuzdale“ kurdske snage, navodi „Blumberg“.

Ranije je sirijska agencija „Sana“, pozivajući se na svoje izvore, saopštila da su turski vojnici prebacili konvoj koji broji preko 200 kamiona sa municijom, oružjem i specijalnom opremom u provinciju Idlib na severu Sirije.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba