PAS LAJE, KARAVAN PROLAZI: Ruski eksperti o pokušajima da se ubaci klip u točkove Severnog toka 2

Novosti onlajn

20. 10. 2021. u 19:42

IAKO je gasovod Severni tok 2 završen, njegov prvi krak već napunjen gasom i spreman za rad, u nekim evropskim prestonicama uporno pokušavaju da u zadnji čas ubace klipove u točkove tog energetskog projekta.

ПАС ЛАЈЕ, КАРАВАН ПРОЛАЗИ: Руски експерти о покушајима да се убаци клип у точкове Северног тока 2

Foto AP

U Kijevu bi da se uključe u proces sertifikacije operatera tog gasovoda, dok u Varšavi pokušavaju da optuže Gasprom za deficit gasa na evropskom tržištu. Istovremeno tvrde da je tranzit gasa preko Poljske i Ukrajine dovoljan i da Severni tok 2 nije potreban.

Ukrajinska nacionalna kompanija Naftogas predala je nemačkom regulatoru zahtev za učešće u procesu sertifikacije operatera Severnog toka 2. Direktor te kompanije Jurij Vitrenko rekao je da Naftogas očekuje odgovor na svoj zahtev u roku od mesec dana, uz ocenu da taj Severni tok 2 ne može biti sertifikovan jer, kako tvrdi, nije osigurana njegova potpuna usklađenost s evropskim zakonodavstvom, kao i zbog „nekonkurentnih akcija“ Gasproma.

Aleksej Grivač, zamenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, smatra da je ovaj ukrajinski potez veoma sporan.

- To pitanje je više pravno: da li je Evropska komisija spremna da pusti da se treća strana, koja nije u EU, uključi u proces sertifikovanja operatora projekta. Ali u celini gledano, jasno je da Ukrajina nastavlja da se ponaša nekonstruktivno - kaže Grivač.

Štaviše, dodaje ruski ekspert, time što pokušava Ukrajina zapravo krši pravila slobodne konkurencije.

- Umesto da uspostavi privlačne i pouzdane parametre za funkcionisanje svog sistema tranzitne zemlje, Ukrajina pokušava da stvori prepreke za normalan rad alternativne infrastrukture koja je uz to efikasnija i komercijalno atraktivnija. Drugim rečima, reč je o klasičnom kršenju slobodne konkurencije i zakona tržišta - on.

Ništa manje nekonsturuktivno se ponaša i Varšava. Poljski ministar za klimu i životnu sredinu Mihail Kurtik zatražio je od Evropske komisije da utvrdi da li Gasprom ima veze s deficitom gasa na evropskom tržištu. U pismu potpredsednici Evropske komisije Margareti Vestager on je ukazao na skok cena bez presedana, što kako kaže traži odgovarajuću reakciju Brisela. Uz tvrdnju da ruska državna korporacija održava prodaju gasa na niskom nivou, poljski ministar navodi i da je infrastruktura tranzita gasa preko Poljske i Ukrajine dovoljna da zadovolji potražnju koja raste i da za to nije potreban Severni tok 2.

Ruski stručnjak za energetiku Dmitrij Gusev, potpredsednik Nezavisne unije za energente na pitanje koliku težinu ima reč Poljske i Ukrajine i mogu li da stvore prepreke za sertifikovanje Severnog toka 2 ironično primećuje da svako može da priča šta hoće, ali da to ne utiče na pravne procedure.

- Ukrajina u suštini nema nikakve veze sa stavom EU, ako već zalazimo u pravne detalje. Ona nije članica EU i zato je njeno mišljenje o isporukama gasa u EU blago rečeno nekorektno. Što se tiče Poljske, postoji može se reći konstantno nejedinstvo u stavovima EU pri čemu Varšava ona na ovaj ili onaj način predstavlja interese SAD - ističe Gusev.

On dodaje da je u ovom trenutku pozicija Poljske dosta slaba, i to od trenutka kad su faktički odustali od principa stabilnog razvoja koje propagira EU.

"Poljaci su odustali od prelaska sa uglja na čistija goriva. Shodno tome, mislim da EU ima dosta dobre pregovaračke pozicije imajući u vidu da je ponašanje Poljske suprotno stavovima EU. Smatram zato da će oni zasigurno stvarati sve moguće probleme za sertifikovanje Severnog toka 2, iako verujem da to nije u njihovom interesu jer vrednost gasa višestruko raste. Moraće da ga kupuju po tako visokim cenama, a nisu zaključili dugoročni ugovor s Gaspromom. Dakle, Poljaci će tvrdoglavo raditi na svoju štetu, ali ne treba se mnogo osvrtati na to već nastaviti mirno po sistemu: pas laje, karavan prolazi", poručuje Gusev.

Ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov poručio je, povodom sertifikacije Severnog toka 2, da je lopta na strani Berlina. Gasovod je izgrađen, prva cev već napunjena gasom. Ostalo je da se završi sertifikacija a kako taj postupak traje četiri meseca, rok je do 8. januara, konstatovao je Čižov.

ZAPRATITE NPORTAL FEJSBUK

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi