RUSKE PODMORNICE SU OZBILJNA PRETNJA: Šef generalštaba Ujedinjenog Kraljevstva poručio da mora da se reaguje

Novosti online

20. 10. 2021. u 08:39 >> 08:41

NAČELNIK štaba odbrane Velike Britanije general Nikolas Karter izjavio je tokom govora u Centru za novu američku bezbednost da je Rusija „ozbiljna pretnja“ za zemlju.

РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ СУ ОЗБИЉНА ПРЕТЊА: Шеф генералштаба Уједињеног Краљевства поручио да мора да се реагује

"Omsk" izazvao strahopoštovanje / Foto MO

Prema njegovim rečima, posle raspada bipolarnog svetskog sistema, nastupila je era unipolarnog sveta, kada je fokus pažnje preusmeren na borbu protiv terorizma. Međutim, sada dolazi vreme multipolarnosti i „doba stalne konkurencije“, istakao je general.

- Ovde bih spomenuo Rusiju, koja sa našeg gledišta predstavlja ozbiljnu pretnju, i Kinu, koja je za nas hronični sistemski izazov - rekao je Karter.

On je skrenuo pažnju na razvoj novih ruskih podmornica, što primorava London da reaguje na nove pretnje.

- Severni Atlantik je region kojim moramo ozbiljno da se bavimo, uzimajući u obzir ruske podmornice. Nema sumnje da treba da sledimo politiku obuzdavanja - naglasio je general.

U Velikoj Britaniji je u martu objavljena nova odbrambena strategija u kojoj je Rusija identifikovana kao velika pretnja.

- Rusija je najveća pretnja... Velika Britanija će aktivno reagovati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije - navodi se u odgovarajućem izveštaju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je početkom marta da je stepen odnosa između Moskve i Londona na tački zamrzavanja. Ministar je podsetio da je proteklih godina britanska vlada zadržala oštar antiruski kurs, praćen stalnim povećanjem sankcionog pritiska.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri