LEVI CENTAR DOBITNIK: U pojedinim gradovima u Italiji završen drugi krug izbora za gradonačelnika

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

18. 10. 2021. u 21:37

KANDIDATI Levog centra dobili su poverenje građana u drugom krugu izbora za gradonačelnike Rima, Torina i Trsta.

ЛЕВИ ЦЕНТАР ДОБИТНИК: У појединим градовима у Италији завршен други круг избора за градоначелника

Foto: Piksabej

Nadmetali su se Desni i Levi centar, glasalo se u ukupno u 65 opština sa više od 15.000 stanovnika, kako za gradonačelnike tako i za opštinsku administraciju, a pravo glasa imalo je pet miliona građana Italije.

U Rimu je pobedio kandidat Demokratske partije Roberto Gualtieri, bivši ministar za ekonomiju u Vladi Đuzepe Kontea. Protivkandidat mu je bio advokat Enriko Miketi iz Desnog centra, koji je ostao sa oko 20 posto glasova iza pobednika. U Rimu je zabeležen i veliki pad izlaska glasača u drugom krugu.

U Torinu je pobedu odneo kandidat Levog centra Stefano Lo Ruso, protivkandidat mu je bio Paolo Damilano iz Desnog centra. I u Torinu je zabeležen pad izlaska glasača u drugi krug izbora, ali manji u odnosu na Rim.

U Trstu su se nadmetali odlazeći gradonačelnik iz Desnog centra Roberto Di Pjaca i Frančesko Ruso iz Levog centra. To je, u dva kruga oktobarskih izbora, jedini od šest velikih gradova gde je odneo pobedu kandidat Desnog centra.

Ove izbore osim ubedljive pobede kandidata Levog centra u velikim gradovima katrakteriše i veliki pad odziva glasača u drugom krugu, kao znak evidentnog nepoverenja u politiku, posebno u Rimu - na periferiji, gde su sedišta bila gotovo prazna. Ljudima sa periferije sve su vlasti obećavale da će preduzeti nešto da žive bar malo dostojanstvenije, jer su lišeni svega.

A sve je ostalo po starom ili je gore nego ikada: od đubreta, ulica i pešačkih staza prepunih rupa, stanova koji prokišnjavaju, bez deratizacije i osnovnih higijenskih uslova u kojima žive, do migaranata koji se slobodno kreću ostavljajući đubre za sobom ili narkomana koji na otvorenom prodaju ili konzumiraju drogu. Stanovnici predgrađa se plaše da uopšte izađu iz stanova kada padne mrak.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna