OD ZEMLJE "PAKLA" DO POPUŠTANJA MERA: Na 90 odsto vakcinisanih Italija će početi da ukida mere protiv korone

Milica Ostojić - Specijalno iz Rima

18. 10. 2021. u 12:54

ITALIJANSKI Visoki zdravstveni institut objavio je danas podatke, sabrane na nacionalnom nivou iz poslednjih mesec dana, da onaj ko je primio obe doze vakcine rizikuje 20 puta manje da ako se ponovo zarazi bude smešten u bolnicu ili na intenzivnu terapiju.

ОД ЗЕМЉЕ ПАКЛА ДО ПОПУШТАЊА МЕРА: На 90 одсто вакцинисаних Италија ће почети да укида мере против короне

Foto: Tanjug/AP Photo

Ako se zadrži ovakav tempo vakcinisanja u Italiji, a trend je u porastu uprkos protestima “novaks” koji su u ogromnoj manjini, trebalo bi da se prvih dana decembra stigne do 90 posto imunizovanog stanovništva iznad 12 godina, do danas je primilo obe doze 81,2 posto građana, odnosno 43.847.511 stanovnika.

Taj procenat imunizovanih početkom decembra imao bi dva efekta: bio bi smanjen broj testova koji se urade svakodnevno, a kojima pribegavaju oni koji ne žele vakcinu da bi dobili zelenu sanitarnu kartu i mogli da uđu na posao ili u bilo koji zatvoreni prostor (test je validan samo 48 sati), a drugi pozitivni efekat je taj što bi se uvećala zaštita od virusa i počelo postepeno smanjivanje primene antikovid mera.

Foto: Depositphotos

Naime, ako se tokom zime pribegava obazrivosti jer stiže sezona gripa i mogu se često zameniti simptomi gripa sa onima kovida, na proleće se mogu očekivati promene u primeni antikovid mera, kao što je i mogućno ukidanje sanitarne karte.

U Italiji se broj novozaraženih, više sedmica unazad, značajno smanjuje. U dva dana (subota i nedelja) na 853.686 urađenih testova pronađeno je ukupno 5.420 novih pozitivnih, registrovan je manji broj smeštaja u bolnicama, a procenat pozitivnosti opao je na 0,6 posto.

Sanitarne vlasti budno prate razvoj situacije, posebno broj kretanja smeštaja u bolnicama, kao i nivo zaraženih po regionima na 100.000 stanovnika. Suviše je tragedije doživela ova zemlja da bi sada napustila način kontrolisanja i primenu mera jer virus nije nestao, “velikim brojem urađenih testova pronalaze se asimptomatični slučajevi obolelih od korone i tako se pomaže u njihovom izolovanju i limitira širenje virusa”, smatra i profesor Fabricio Preljasko sa državnog Univerziteta u Milanu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!