AMERIČKI MEDIJI: Baltičke zemlje ne mogu da obuzdaju napad Rusije bez američkih bombardera

Novosti online

16. 10. 2021. u 17:10

BALTIČKE članice NATO-a – Estonija, Letonija i Litvanija – najugroženije su u slučaju napada Rusije.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Балтичке земље не могу да обуздају напад Русије без америчких бомбардера

Foto: Printskrin

Kako piše časopis „Forbs“, vojske sve tri zemlje su malobrojne i nemaju teško naoružanje, zbog čega NATO sve češće na istočne granice Alijanse šalje bombardere koji uvežbavaju dejstva zajedno sa kontrolorima letenja.

Američko ratno vazduhoplovstvo prebacilo je par bombardera B-1 iz Teksasa u Veliku Britaniju radi sprovođenja jedne od čestih rotacija. Kako se navodi u članku, prema rečima portparola američke komande to bi trebalo da „demonstrira jedinstvenu sposobnost američkog vazduhoplovstva za brzo raspoređivanje i integrisanje sa saveznicima NATO-a i koalicionim partnerima“.

Međutim, mnogo govori činjenica koje su zadatke bombarderi i njihove posade izvršavali samo nekoliko dana nakon što su se smestili u bazi u Ferfordu.

Foto: USAF tviter

Bombarderi su poleteli 11. oktobra i krenuli ka istoku preko Severnog mora, prešli danski vazdušni prostor, zatim preleteli Baltičko more severno od Kalinjingradske oblasti, a zatim preleteli iznad teritorije Litvanije. Čekala ih je međunarodna grupa NATO-a za vođenje ciljeva i koordinaciju vatrene podrške. Među njima su bili istureni kontrolori leta snaga za specijalne operacije Litvanije, kao i oficiri za kontrolu operacija američkog vazduhoplovstva i mornarice iz Komande za specijalne operacije SAD u Evropi.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo odbrane, kontrolori i oficiri za vođenje borbenih dejstava koji su bili stacionirani na litvanskom poligonu „koordinisali su akcijama sa posadama bombardera i pokazivali uslovne kopnene ciljeve“.

Autor materijala piše da nije teško shvatiti zašto se na poligonima tokom vežbi kontrolora leta u blizini istočnih granica Alijanse često mogu videti lovci vazdušnih snaga svih zemalja NATO-a.

Članice NATO-a iz baltičkih država – Estonija, Letonija i Litvanija – najugroženije su u slučaju napada Rusije, a takođe su i najmanje pripremljene za samoodbranu. Vojske sve tri zemlje su malobrojne i nemaju teško naoružanje, piše autor članka.

U slučaju rata s Rusijom, baltičkim državama će biti potrebno pojačanje – i ono će morati da se pošalje vrlo brzo. Da bi se kupilo vreme za raspoređivanje vazdušno-desantnih i tenkovskih brigada na istoku, Alijansa je u svakoj od ove tri zemlje rasporedila taktičku grupu bataljona, a još jedna je raspoređena u Poljskoj.

Ali čak i ovim taktičkim grupama nedostaje vatrena moć koja bi im bila potrebna za značajno usporavanje napredovanja ruske vojske na zapad preko granice NATO-Rusija. Upravo time se objašnjava veliki značaj koji NATO pridaje obuci kontrolora leta koji koordiniraju vatrenu podršku iz vazduha za borbene taktičke grupe raspoređene u istočnim zemljama Alijanse.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!