SANKCIJE ZALEDILE ODNOS SA KREMLJOM: Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u poseti Moskvi

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

12. 10. 2021. u 22:23

ČETIRI meseca posle samita Vladimira Putina i DŽozefa Bajdena u Ženevi, u Moskvu je došla, u trodnevnu posetu, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland da sa domaćinima napravi inventar šta je učinjeno, a šta može da se napravi, da se normalizuju odnosi dve velesile.

САНКЦИЈЕ ЗАЛЕДИЛЕ ОДНОС СА КРЕМЉОМ: Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд у посети Москви

Viktorija Nuland, Foto AP

Nulandova kaže da Vašington želi stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom. Iako je domaćin Nulandovoj bio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ona će danas razgovarati i sa Putinovim savetnikom za spoljnu politiku Jurijem Ušakovom, kao i Dmitrijem Kozakom zamenikom rukovodioca predsedničke administracije i glavnim ruskim pregovaračem za Ukrajinu.

U Moskvi niko ne očekuje da se na pregovorima može postići značajan napredak, ali se vidi koliko su Amerikanci zaista zainterosovani za normalizaciju odnosa. Sa tolikim brojem sankcija koje je uveo Vašington nije realno da se u bliže vreme poboljšaju odnosi.

Koliko su sadašnji odnosi loši dokaz je i to da je Viktorija Nuland bila od 2019. na crnoj listi zabrane ulaska u Rusiju. Da bi dobila vizu u Moskvi su tražili od Vašingtona da dozvoli specijalisti za razoružanje Konstantinu Voroncovu da prisustvuje sastanku u grupe UN o neširenju atomskog oružja, jer Amerokanci nisu hteli da daju Voroncovu vizu od 2019.

Sad kad je dobio vizu, Voroncov je izjavio da su tvrdnje Vašingtona da Rusija povećava svoj atomski potencijal bez dokaza. Voroncov ističe da se američke optužbe zasnivaju na dezinformacijama. Rusija poziva zemlje NATO da ne razmeštaju na svojoj teritoriji rakete srednjeg i malog dometa.

Viktoriju Nuland u Rusiji smatraju rusofobom a zapamćena je kako je za vreme demonstracija u Kijevu 2014, kao pomoćnica državnog sekretara SAD, delila keks i sendviče demonstrantima u centru Kijeva koji su tada rušili legitimnog predsednika i njegovu vladu.

Uoči susreta Viktorije Nuland sa Kozakom koji je glavni ruski pregovarač sa Ukrajinom u ponedeljak je Putin telefonom razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Saglasni su da se moraju realizovati minski dogovori što to znači da rukovodstvo u Kijevu mora da se dogovori sa predstavnicima Donbasa, koje je do sada ignorisalo.

Novo oružje za balans snaga

RUSIJA je prisiljena da pravi novo oružje zbog balansa snaga sa SAD, izjavio je u UN Konstantin Voroncov, zamenik direktora departmana za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova RF. Objasnio je da Rusija izbacuje staro oružje i zamenjuje ga novim. S druge strane, SAD razvijaju globalni sistem PRO. U maju je predsednik Putin kazao da Rusija ima najsavremenije atomsko oružje, ali ne prednjači u svetu po visini vojnog budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PLEMIĆKO POREKLO Ovo je pravo prezime Irfana Mensura - moćan razlog zašto ga je promenio: Roditeljima nije smetalo