U ŠTA JE UDARILA AMERIČKA PODMORNICA? Oštećeni USS „Konektikat“ uplovio u bazu na ostrvu Guam

Tanjug

08. 10. 2021. u 19:48

PODMORNICA na nuklearni pogon američke mornarice, koja je oštećena u sudaru sa nepoznatim objektom u Južnom kineskom moru prošlog vikenda, stigla je u luku Guam, saopštila je danas mornarica.

У ШТА ЈЕ УДАРИЛА АМЕРИЧКА ПОДМОРНИЦА? Оштећени УСС „Конектикат“ упловио у базу на острву Гуам

Foto: Printskrin Jutjub

Drugi detalji o okolnostima sudara ili obimu štete na USS "Konektikatu" nisu dostupni, ali je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog onoga što se dogodilo, preneo je AP.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen izjavio je da je Kina duboko zabrinuta zbog incidenta sa američkom nuklearnom podmornicom u međunarodnim vodama Indo-pacifičkog regiona.

- Kina je ozbiljno zabrinuta zbog tog incidenta, rekao je kineski diplomata, prenela je agencija RIA Novosti.

Sudar američke podmornice u Južnom kineskom moru dok je bila pod vodom bio je neobičan i istraga je u toku.

U sudaru je 11 članova posade zadobilo povrede za koje mornarica kaže da su umerene i lakše, uključujući ogrebotine i modrice.

Američka nuklearna podmornica USS "Konektikat" sudarila se sa neidentifikovanim objektom tokom plovidbe u Indo-pacifičkom regionu, saopštila je juče pres služba Pacifičke flote američke mornarice.

Kako je javio "Foks njuz", incident se dogodio u Južnom kineskom moru.

U izveštaju se navodi da se podmornica nije sudarila sa drugom podmornicom.

Kina je dodala da SAD moraju da međunarodnoj zajednici daju detalje incidenta.

- Amerika i ostale umešane zemlje moraju dati informacije o relevantnim detaljima, uključujući tačnu lokaciju incidenta, cilj misije, detalje oko razloga sudara i da li je došlo do curenja radijacija, odnosno, da li je došlo do ekološke štete, kazao je Džao.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković