BAJDEN VOJNO UZ 100. PREMIJERA: Predsednik SAD obećao Kišidi odbranu ostrva na koje i Kina polaže pravo

D. D. S.

05. 10. 2021. u 12:03

NOVI, 100. japanski premijer Fumio Kišida potvrdio je da je primio snažnu poruku od američkog predsednika Džozefa Bajdena o posvećenosti SAD odbrani ostrva Senkaku, ili Diaoju kako ih zovu u Kini koja, uz Japan, polaže takođe pravo na njih. Dodao je i da će "pomno raditi na pitanjima vezanim za Kinu i Severnu Koreju".

БАЈДЕН ВОЈНО УЗ 100. ПРЕМИЈЕРА: Председник САД обећао Кишиди одбрану острва на које и Кина полаже право

Džo Bajden, Foto AP

U telefonskom razgovoru, koji je trajao otprilike 20 minuta, dan pošto je parlament izabrao Kišidu za novog premijera, a on raspisao parlamentarne izbore za 31. oktobar, saveznici su takođe potvrdili svoju saradnju u postizanju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika. Kišida je na konferenciji za štampu rekao i da je Bajden posebno istakao obavezu SAD da brani Japan, uključujući i član 5 američko-japanskog bezbednosnog sporazuma, koji se odnosi na nenaseljena ostrva Senkaku.

Ovim ostrvima, koja se nalaze 1.931 kilometar jugozapadno od Tokija, upravlja Japan od 1972. godine, koji kao i Peking tvrdi da mu pripadaju, i koji je sve zabrinutiji zbog kineske aktivnosti u Istočnokineskom moru, uključujući i upade u teritorijalne vode oko spornih ostrva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!