ISPORUKA PREKO TURSKOG TOKA: Prekinut tranzit ruskog gasa za Mađarsku preko Ukrajine

Novosti online

03. 10. 2021. u 22:26

TRANZIT gasa preko Ukrajine u Mađarsku danas je potpuno prekinut, saopštio je operator za mađarski gasni tranzitni sistem.

ИСПОРУКА ПРЕКО ТУРСКОГ ТОКА: Прекинут транзит руског гаса за Мађарску преко Украјине

"Turski tok" mnogo više obećavao nego što je doneo

Tranzit preko Ukrajine u petak kada je „Gasprom“ započeo isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“, nije se potpuno prekidao, kako je saopštila ukrajinska strana, već je smanjen skoro četiri puta, a u subotu - još za polovinu, sledi iz podataka „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“.

Ukrajinski operator saopštio je u petak da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, otpočevši isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“ kroz Bugarsku i Srbiju u okviru novih sporazuma postignutih krajem septembra.

Pri tome kapaciteti za ulazak u Mađarsku, koji su dogovoreni sa „Gaspromom“ za celu gasnu godinu (od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine), iznose 24,6 miliona kubnih metara dnevno.

Međutim, prema informacijama na sajtu operatora, pumpanje gasa kroz punkt „Beregovo“ na granici Ukrajine sa Mađarskom nije prestalo tog dana i iznosilo je 4,823 miliona kubnih metara. Istovremeno, još 30. septembra pumpanje je bilo 3,8 puta veće - 18,528 miliona kubnih metara.

U subotu tranzit se još smanjio (dva puta u odnosu na petak) na 2,31 miliona kubnih metara.

Prema podacima mađarskog operatora „FGSZ“, danas nije bilo tranzita gasa preko Ukrajine za Mađarsku na punktu „Beregovo“. Podaci „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“ za današnji dan još nisu dostupni.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama