UBIJAO 35 GODINA - PRESUDIO I SEBI: Posle više od tri decenije u Francuskoj otkriven masovni ubica, ali je preduhitrio sud pravde

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

01. 10. 2021. u 19:21

SERIJSKI ubica i silovatelj Fransoa Verov (59), bivši policajac, žandarm, član Republikanske garde i mesni odbornik, dolijao je posle dugih 35 godina. Misterija je konačno rešena, zločinac je otkriven, ali je preduhitrio pravdu, digao ruku na sebe i okončao život. Tako je rešena jedna od najdužih policijskih enigmi u Francuskoj.

УБИЈАО 35 ГОДИНА - ПРЕСУДИО И СЕБИ: После више од три деценије у Француској откривен масовни убица, али је предухитрио суд правде

Fransoa Verov

"Rošavi", kako mu je dat nadimak na osnovu svedočenja preživelih žrtava zbog tragova od boginja na licu, za sada se tereti za najmanje osam zločina - tri ubistva sa silovanjem i još pet silovanja, počinjena od 1986. do 1994. godine. Istraga se, međutim, sada zanima za dvadesetak slučajeva koji još nisu rešeni, a za koje bi način delovanja mogao da odgovara Verovovim surovim metodama.

Prva žrtva je imala samo 11 godina. Sesil Blok je bila silovana, zadavljena i imala je ubod nožem ispod srca. Pronađena je umotana u tepih u podrumu jedne zgrade u Parizu. Istražitelj posle ubistva Žila Politija (38) i Irmgard Miler (20), stradalih 1987, ističe da ništa slično po surovosti nije video, iako je prisustvovao mnogim uviđajima. Devojka je bila razapeta na krevetu na sprat, zadavljena kaišem, nožem isečena po grlu i sa paljevinama na grudima, dok je mladić bio vezan u kuglu, s rukama i nogama iza leđa. Verov je takođe silovao još najmanje pet mladih devojaka i devojčica. Kružio je i njegov foto-robot.

Na osnovu pronađenih DNK tragova, obruč je u poslednje vreme počeo da se steže oko njega. U Parizu su, kao svedoci, saslušani i oko 750 žandarma, njegove bivše kolege. Ove sedmice je i on pozvan na saslušanje na koje se nije odazvao. Odbegao je od kuće u mestu Grand Mot s osam hiljada stanovnika u oblasti Ero na krajnjem jugu Francuske gde je živeo poslednje tri godine sa svojom suprugom. Njegovo beživotno telo je pronađeno u sredu u iznajmljenom stanu u obližnjem Monpeljeu. Naknadno izvršene DNK analize nedvosmisleno upućuju na njega. Ostavio je i oproštajno pismo, u kome je priznao zločine, ali bez otkrivanja imena žrtava.

PORODOČAN ČOVEK

SVI koji su ga poznavali i sretali, oni s kojima je radio, zaprepašćeni su. Komšije kažu da je bio veoma predusretljiv i prijatan. Hodao je sa štapom, zbog problema s nogom, a opisuju ga kao porodičnog čoveka, s dvoje dece.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a