LIBERALI I ZELENI ZA PREGOVARAČKIM STOLOM: Šolc menja Merkelovu?

I. Stanojević

02. 10. 2021. u 00:22

DANAŠNjI pregovori nemačkih liberala (FDP) i Zelenih pokazali su da su u pravu oni koji su nagoveštavali da će se sporazum oko zajedničkog nastupa u procesu formiranja nove vladajuće koalicije u Berlinu teško postići.

ЛИБЕРАЛИ И ЗЕЛЕНИ ЗА ПРЕГОВАРАЧКИМ СТОЛОМ:  Шолц мења Меркелову?

Foto Tanjug/AP

Ove dve stranke koje, doduše, imaju zajedničke tačke, ali se mnogo više razlikuju, zapravo su jezičak na vagi koji treba da prevagne da li će Nemačku, u naredne četiri godine predvoditi socijaldemokrate (SPD) koji su pobedili na parlamentarnim izborima ili ipak, drugoplasirani demohrišćani.

Dve partije koje su današnje prepodne provele u višečasovnim "natezanjima" poručuju da vode razgovore kojim žele da prevaziđu sve što ih razdvaja.

"Proces je danas u dobroj atmosferi počeo, ali nije zaključen", kazao je lider FDP Kristijan Lindner i dodao da " stranke žele da nađu most koji bi ih povezivao".

Jedan od dva lidera Zelenih, Robert Habek, ukazao je da "se vodi diskusija zasnovana na činjenicama, i dobar start na putu za formiranje nove vlade".

Na proteklim parlamentarnim izborima u Nemačkoj pobedila je Socijalemokratska partija SPD, čiji je kancelarski kandidat Olaf Šolc, inače favorit u trci za naslednika kancelarke Angele Merkel, a koja bi mogla da formira "semafor" koaliciju sa Zelenima i FDP.

Na drugoj strani od "crvenih" SPD-ovaca su demohrišćani u dvojcu CDU/CSU, koji takođe nastoje da ostanu u federalnoj vlasti. Oni, naime, žele da formiraju takozvanu "Jamajka koaliciju", sa Zelenima i FDP.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)