ODRIČE SE KRALJEVSKOG STATUSA I NOVCA: Japanska princeza Mako udaje se za "običnog građanina"

D. D. S.

01. 10. 2021. u 13:20

VENČANjE japanske princeze Mako sa "običnim građaninom" Kei Komurom (29), odlagano više od tri godine, zakazano je za 26. oktobar, ali nisu planirane nikakve ceremonije.

ОДРИЧЕ СЕ КРАЉЕВСКОГ СТАТУСА И НОВЦА: Јапанска принцеза Мако удаје се за обичног грађанина

Foto: AP

Finansijski spor u koji je uključena majka princezinog verenika Keja Komure je neprijatnost za carsku porodicu i doveo je do javnog prekora.

Kei Komuro (29) vratio se prošle nedelje u Japan iz Njujorka gde studira prava, kose vezane u konjski rep, što se smatra smelim izrazom za nekog ko se venčava za princezu u tradicionalnoj porodici. Posle registracije, par će održati zajedničku konferenciju za novinare, saopštila je Agencija carske kuće, a očekuje se da će započeti zajednički život u Njujorku. Mako, koja će napuniti 30 godina tri dana pre venčanja, ćerka je mlađeg brata cara Naruhita. Njoj je nedavno dijagnostikovan mentalni poremećaj koji su lekari opisali kao vrstu traumatskog stresa. Prema zakonima japanske Carske kuće samo muško nasleđivanje je dozvoljeno. Žene članice carske porodice moraju da se odreknu kraljevskog statusa kada se udaju za običnog građanina, što je praksa koja je dovela do smanjenja carske porodice i manjka naslednika trona. Mako se odrekla 1,35 miliona dolara na koje ima prava kad napušta carsku porodicu, naveli su zvaničnici iz palate. Mako će biti prva žena članica carske porodice od Drugog svetskog rata koja nije primila tu isplatu kada se venčava za običnog građanina. Spor njene buduće svekrve se odnosi na to da li je novac koji je dobila od svog bivšeg verenika i potrošila na Komurovo obrazovanje u Japanu bio pozajmica ili poklon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)