DAN DRŽAVNOSTI NARODNE REPUBLIKE KINE: Čen Bo - Kina postigla prvi cilj plana stogodišnjeg razvoja

Tanjug

01. 10. 2021. u 10:19

POD vođstvom Komunističke partije kineski narod je ostvario prvi planirani stogodišnji cilj - izgradili smo umereno prosperitetno društvo u svakom pogledu i eliminisali apsolutno siromaštvo, istakla je povodom 1. oktobra, Dana državnosti Narodne Republike Kine i stogodišnjice osnivanja Komunističke partije, ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo.

ДАН ДРЖАВНОСТИ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ: Чен Бо - Кина постигла први циљ плана стогодишњег развоја

Foto Tanjug/AP

 - Kina je krenula na novi put ka postizanju drugog stogodišnjeg cilja, odnosno ka sveobuhvatnoj izgradnji moderne socijalističke zemlje povodom stogodišnjice osnivanja Narodne republike Kine - napisala je ambasadorka Čen Bo u autorskom tekstu za "Politiku",


Dodala je da je Kina, uslaglašavajući istovremeno zaštitu stanovništva od epidemije kovida 19 i razvoj društva i ekokonomije, potpuno vakcinisala više od milijardu ljudi, uz stopu vakcinacije višu od 70 odsto.

 - Kineska ekonomija se i dalje stabilno razvija. U prvoj polovini ove godine kineski privredni rast premašio je 8,2 biliona američkih dolara, što predstavlja rast od 12,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Dodatna vrednost visokotehnološke industrije je od lane porasla za 22,6 odsto, a ukupna vrednost trgovinske razmene iznosi rekordnih 18,07 biliona juana - navela je ambasadorka Kine.

Čen Bo je podsetila da je Kina na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila 38 zlatnih medalja, a na Paraolimpijadi sa 96 zlatnih medalja bila je najbolje plasirana zemlja, uz uverenje da će u februaru naredne godine Peking biti dobar domaćin sportistima na Zimskoj olimpijadi.

 - Suočena sa izazovima hegemonije i unilateralizma, Kina se zalaže za istinski multilateralizam i za koncept međunarodnih odnosa uzajamnog poštovanja i saradnje, u kome sve strane pobeđuju i podstiče visokokvalitetan razvoj inicijative ''Pojas i put'' - navodi se u autorskom tekstu ambasadorke Čen Bo.

Dodala je da će Kina nastaviti da čvrsto sprovodi osnovnu nacionalnu politiku reformi i otvaranja prema svetu, doprinoseći globalnoj bezbednosti, razvoju i prosperitetu.

Ambasadorka Kine je naglasila da će njena zemlja nepokolebljivo štititi svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese i držati se puta socijalizma s kineskim karakteristikama.

Čen Bo je navela da se Kina i Srbija udruženo bore protiv epidemije, i međusobno podržavaju napore u zaštiti nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Navela je da je Kini drago što vidi da je srpska privreda uspešno odolela uticaju epidemije i zadržala zamajac razvoja i pokazala snažnu otpornost.

 - Hvala srpskom narodu na podršci i pomoći Kini. Verujemo da će naša obostrano korisna saradnja pružiti više razvojnih mogućnosti za obe strane, radi dobrobiti naša dva naroda - navodi ambasadorka Čen Bo u autorskom tekstu u "Politici".

BONUS VIDEO:

Vučić i Lajen na početku radova na pruzi Niš—Brestovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!