TRKA ZA NUKLEARNIM PODMORNICAMA: Rusija upozorava na rizik koji stvara AUKUS na Pacifiku

Novosti onlajn

28. 09. 2021. u 17:09 >> 17:26

PARTNERSTVO Amerike, Velike Britanije i Australije AUKUS povećaće tenzije u regionu i podstaći će niz država da nabave nuklearne podmornice, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

ТРКА ЗА НУКЛЕАРНИМ ПОДМОРНИЦАМА: Русија упозорава на ризик који ствара АУКУС на Пацифику

Foto: Printskrin Jutjub

- U svakom slučaju, 'inovativni' pristup AUKUS-a podmornicama veoma je rizičan. On će povećati tenzije u regionu i podstaći će niz država da traže nuklearne podmornice. Smatram da planovi saveza AUKUS nisu dobro promišljeni, napisao je Uljanov na Tviteru.

Ranije je direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da Rusija treba da bude oprezna u vezi sa stvaranjem novog vojno-tehnološkog partnerstva između Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Indo-Pacifičkom regionu.

Francuska nuklearna podmornica, Foto EPA

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon. Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)