KOVID UGROŽAVA MENTALNO ZDRAVLJE: Francuska plaća seanse kod psihologa za sve starije od 3 godine života

G. Čvorović

29. 09. 2021. u 13:44

SUOČENE sa sve većim psihijatrijskim i psihološkim problemima građana tokom pandemije kovida, francuske vlasti su odlučile da pomognu populaciji u lečenju. Nove mere saopštio je lično francuski predsednik Emanuel Makron.

КОВИД УГРОЖАВА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: Француска плаћа сеансе код психолога за све старије од 3 године живота

Foto: G.Š.

Za sve konsultacije kod psihologa kasa Socijalnog osiguranja ubuduće će vraćati novac pacijentima, i to 40 evra za prvi pregled i po 30 evra za sledeće seanse. To važi i za decu, za sve starije od 3 godine, na osnovu lekarskog uputa.

Takođe, predsednik države je najavio otvaranje novih 800 radnih mesta u centrima za psihološku pomoć, od sledeće godine, da bi se smanjilo čekanje na pregled.

Zaposleni na psihijatriji već duže vreme skreću pažnju na degradaciju mentalnog zdravlja tokom pandemije. Rašel Boše, šefica odeljenja psihijatrije u bolnici u Nantu, ističe da je ranije problem imala jedna osoba na svakih pet, a sada na svakih četiri.

Među smetnjama koje se javljaju su strah od bolesti, problemi zbog izolovanosti, anksioznost, ali i porodično nasilje zbog većeg provođenja vremena kod kuće i rada na daljinu.

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri