KOVID SMANJIO PROSEČNU STAROST: Istraživanje s Oksforda potvrdilo sumnje

G. Č.

28. 09. 2021. u 15:13

KORONA virus je uticao na najveće smanjenje proseka životne dobi u Evropi i u SAD još od Drugog svetskog rata, pokazalo je upravo objavljeno istraživanje sa Univerziteta Oksford. To je ujedno odgovor i svim onim Nevernim Tomama koji nipodaštavaju smrtnost od kovida.

КОВИД СМАЊИО ПРОСЕЧНУ СТАРОСТ: Истраживање с Оксфорда потврдило сумње

Foto Depositphotos

Nikada svet nije pokazivao veći pad nade u dug život u ovom milenijumu. Rezultati objavljeni u Međunarodnom žurnalu epidemiologije (International Journal of Epidemiology) pokazuju da se u velikoj većini ispitanih zemalja prosečan životni vek smanjio. Istraživanje je izvršeno u 27 zemalja članica EU, SAD i u Čileu.

Osim Danske i Norveške, svi su zabeležili pad. Najteže je u SAD, gde je za godinu dana nada u dug život opala za čak 2,23 godine za muškarce i 1,65 za žene. Slede Litvanija, Bugarska i Poljska s 1,5 godina. U Francuskoj, kod žena prosek starosti se smanjio za 0,67 godina, a kod muškaraca za 0,6 odsto. U ovoj zemlji u 2019. godini žene su mogle da se nadaju da će da dožive 85,54 godine, a u 2020. – 84,94. Muškarci su sa 79,82 spali na 79,15.

Kod žena u osam zemalja i muškaraca u 11, manje se živi za više od godinu dana. Da bi se povratila ova godina, potrebno je da protekne još 5,6 godina.

Prema zvaničnim podacima "Vorldmetersa", od korona virusa do sada je, od početka pandemije, preminulo 4.772.049 ljudi u svetu, dok se nezvanično smatra da ih ima čak dva do tri puta više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)