RUSKI SENATOR: Promena šefa nemačke diplomatije može biti negativna za odnose sa Moskvom

Novosti onlajn

27. 09. 2021. u 10:52

PROTEKLI izbori za Bundestag ne daju neke ohrabrujuće izglede u spoljnoj politici prema Rusiji, ali mnogo toga će zavisiti od rezultata koalicionih pregovora, smatra zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

РУСКИ СЕНАТОР: Промена шефа немачке дипломатије може бити негативна за односе са Москвом

Foto: Depositphotos

- Šta sve ovo zajedno znači za Rusiju? S obzirom na činjenicu da se mesto ministra spoljnih poslova prema nemačkoj tradiciji obično dodeljuje mlađem koalicionom partneru, postoji mogućnost da ga dobije ministar iz redova „Zelenih“ ili FDP-a. Jasno je da ovo nisu ohrabrujući izgledi na spoljnopolitičkom planu, iako mnogo, naravno, zavisi i od kancelara - napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku.

Kosačov je napomenuo da sadašnji „Zeleni“ nisu pobunjenici protiv sistema iz devedesetih koji su se čak zalagali za raspad NATO-a, već su „ultrasistemska stranka nove etike i ratobornog radikalnog liberalizma“. Senator je podsetio da su se oni praktično uvek držali jakih antiruskih stavova protiv „Severnog toka 2“, protiv povratka Krima, za isporuku nemačkog naoružanja Ukrajini i za proširenje sankcija Rusiji, „a da ne govorimo o svim dosijeima o ljudskim pravima“.

- Liberali iz FDP-a takođe su veoma ideološki nabijena stranka, ali barem imaju tradiciju Genšera, pragmatičnog ministra spoljnih poslova iz perioda približavanja Nemačke našoj zemlji.Čekamo rezultate koalicionih pregovora koji bi mogli da potraju do kraja godine - zaključio je ruski senator.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, Socijaldemokratska partija Nemačke dobija 206 od 735 mesta u Bundestagu na parlamentarnim izborima, a blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije – 196. „Zeleni“ dobijaju 118 mandata, Slobodna demokratska partija – 92, „Alternativa za Nemačku“ – 83, Levičari – 39.

Bonus video:

TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

 

(Sputenjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)