ĆAO MAMA MERKEL: Poraz konzervativaca, milioni Nemaca glasali drugačije nego pre četiri godine, manje stranke odlučuju o koalicijama (FOTO)

Tanjug

26. 09. 2021. u 23:12

VIŠE miliona Nemaca na danas održanim parlamentarnim izborima glasalo je za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

ЋАО МАМА МЕРКЕЛ: Пораз конзервативаца, милиони Немаца гласали другачије него пре четири године, мање странке одлучују о коалицијама (ФОТО)

Foto: EPA

Kako se navodi u anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest sprovedenoj za televiziju ARD, 1,4 miliona Nemaca okrenulo je leđa unionistima i opredelilo se za socijaldemokrate, a među njima najviše je starijih ljudi i žena.

Osim toga, oko 900.000 glasova CDU/CSU otišlo je danas Zelenoj stranci, a 340.000 liberalima, prenosi ntv.de.

Osim toga, Zeleni su ove godine dobili i 470.000 glasova Levice i 320.000 socijaldemokrata.

Istovremeno, za socijaldemokrate glasalo je i 590.000 nekadašnjih birača Levice.

Raste prednost SPD u odnosu na CDU/CSU

Novi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koje su televizije ARD i ZDF objavile u 22 sata, pokazuju da raste prednost SPD u odnosu na uniju CDU/CSU.

Prema novim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 25,8 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 26 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,2, odnosno 24,5 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,3, a slede liberali sa 11,5. Desničarska Alternativa za Nemačku prelazi 10 odsto, a Levica je tik iznad cenzusa od pet odsto.

Manje stranke odlučuju u koju će koaliciju

Tradicionalni razgovori posle saveznih izbora u Nemačkoj „Berlinski krug” na prvom programu javne televizije ARD, uneo je večeras malo jasnoće u haos koji je izazvao ishod parlamentarnih izbora, ali još uvek su mnoge opcije otvorene.

Trenutak o kojem će možda raspravljati studenti politologije u godinama koje slede, dogodio se negde na sredini tradicionalne rasprave predsednika parlamentarnih stranaka koja se vodi izborne večeri kada je predsednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristijan Lindner pomalo začuđenoj predsednici Zelenih Analeni Berbok ponudio razgovore oko buduće koalicije, prenosi Dojče vele (DW).

- Vremena u kojima veći partner na razgovore poziva manje su pod novim okolnostima stvar prošlosti - rekao je Lindner.

Berbok je, s malom zadrškom, pristala na te pregovore.

To znači da će manje stranke FDP i Zeleni sami odlučivati u koju vladu će ući - u vladu na čelu sa SPD, koji je u trenutku održavanja ove emisije bio u prednosti ili s Unijom CDU/CSU.

NEMCI SE NA TVITERU OPRAŠTAJU OD ANGELE MERKEL

- Ćao mama. Hvala za 16 godina mira i slobode - glasio je jedan od mnogobrojnih tvitova u kojima se građani pozdravljaju sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel.

Na fotografiji je ona okrenuta leđima kako odlazi sa torbom u rukama, a iza nje se nalazi put u bojama nemačke zastave.

Za nova pravila političkog bon-tona se zalaže i demohrišćanski kandidat za kancelara Armin Lašet koji je protiv svih dosadašnjih pravila po kojima stranka koja je osvojila najviše glasova sastavlja buduću vladu.

Kancelarski kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc je i ovaj put nastupio državnički i pobednički uprkos mogućnosti da možda neće postati kancelar, u jednom trenutku je Lašetu dao do znanja kako bi „iz poštovanja prema biračima" sastavljanje vlade trebalo prepustiti strankama koje su na izborima ostvarile dobitke - a to su SPD, FDP i Zeleni. Šolc je tako pokušao da smiri one koji strahuju, a njih je mnogo, da će se koalicioni pregovori odužiti unedogled.

- Ja ću dati sve od sebe da Angela Merkel ove godine ne drži novogodišnji govor - rekao je Šolc, aludirajući na to da bi aktuelnu kancelarku hteo da reši muka i večitog šefovanja jednoj tehničkoj vladi i obaveze držanja novogodišnjeg govora.

BONUS VIDEO - ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)