PAKAO NA PUTU KA “BOLJEM ŽIVOTU”: Jezive ispovesti migranata sa Haitija - nisu imali šta da daju razbojnicima, pa su im silovali ćerke!

Novosti online

26. 09. 2021. u 20:38

OVE nedelje svet su obišle fotografije migranata iz Haitija, koje američki granični policajci na konjima nateravaju kraj reke Rio Grande.

ПАКАО НА ПУТУ КА “БОЉЕМ ЖИВОТУ”: Језиве исповести миграната са Хаитија - нису имали шта да дају разбојницима, па су им силовали ћерке!

Foto: EPA

NJihova sudbina uglavnom je ista - kada ih uhvate, ubrzo ih smeštaju u avione koji ih prebacuju natrag u uništenu domovinu koja mesecima nema stabilnu vlast, od kako je izvršen atentat na predsednika Žovenela Moiza.

Naciji koja se nikada nije oporavila od razornog zemljotresa 2011. godine, potres sredinom avgusta slomio je i poslednje nade za boljim životom u domovini. Zato desetine hiljada Haićana biraju put kroz nemilosrdan, nesiguran i nepoznat put do novog života u SAD. Oni koji imaju nešto para, veći deo puta prelaze brodovima, ali većina ipak, kad se domognu Kolumbije, kreću jedinim kopnenim putem do SAD, prolazom Darien.

Darien je jedna od najopasnijih džungli na svetu, a put kojim migranti moraju da pređu dugačak je otprilike 110 kilometara. Planinsko-prašumska regija na jugu Paname i severoistoku Kolumbije opasan je deo zemlje bez voznih puteva, kojim biraju da pređu porodice s malom decom.

Među njima je i Andre, koji je razgovarao s agencijom AFP, pritom ne želeći da otkrije prezime. On je 2017. godine napustio posao profesora nauke u Haitiju, skupio je dovoljno novca za avionsku kartu za Brazil i preselio se tamo. Nekoliko je godina živeo kao radnik na farmama živine, posao od kojeg je živeo višestruko bolje nego od profesorske plate u domovini. Iako mu je boravišna viza vredila još godinu dana, odlučio je da proba da počne bolji život u SAD-u.

Najgori deo njegovog puta bila je džungla Darien.

- Opljačkale su me dve bande. Prva mi je banda uzela sav novac, a druga je htela da mi uzme mobilni. Ponudio sam im umesto mobilnog sve svoje lekove za bolove - ispričao je Andre pre nego što je s novinarima podelo najgore iskustvo svog puta. - Sa mnom je putovala i porodica s dve kćeri od 11 i 12 godina. Kada pljačkašima roditelji nisu imali šta da daju, odveli su njihove kćeri i silovali ih dok smo svi mi bespomoćno stajali i slušali.

Podaci govore da je do avgusta 2021. godine kroz tu džunglu prošlo oko 46.000 migranata. To je više nego u protekle tri godine zajedno. No bez obzira na rizike, onima bez viza taj je put jedini izbor.

- Samo bog zna što se može dogoditi - kazao je Ronald Tousen i dodao "ne mogu baš sto odsto nas da opljačkaju. Neki će sigurno propatiti, ali s drugima će sve biti u redu."

Iskustva onih koji "propate" putem, vrlo su slična. Uključuju pljačku, nasilje, silovanje. Svoje je iskustvo prepričala migrantkinja s Kube, Galijana Garsija.

- Osam smo dana hodali kroz prašumu. Prevarili su nas, doveli do ruba džungle i uperili pušku u glavu moje kćeri. Petorica naoružanih muškaraca su nam uzela sve - odeću, novac, pasoše. Uzeli su nam sve - kazala je Garsija.

Oni srećnici koji uspeju živi da pređu na drugu stranu Dariena, onu panamsku, svoj put nastavljaju prema Meksiku. Na panamskom rubu prašume kampuju "Lekari bez granica", kojima je primarna misija da pomognu porodicama s decom. Nakon što danima piju vodu iz reka i drugih izvora, dehidrirani su, malaksali, pate od povraćanja, proliva i groznice. U Meksiku ih, uz granicu s SAD-om dočekuju u kampovima u kojima redovno dobijaju humanitanu pomoć. Migranti hvale tretman u kojem onde uživaju, ali i tamo strahuju. Boje se deportacije.

- Jutros oko četiri probudili smo se i shvatili da nas je okružila policija. Dolazili su manji i veći autobusi, policija nam se približila - kazala je Sonja Pjer iz Haitija- . Odmah sam pomislila "nadrljali smo, oni su ovde da nas deportuju. Ali, kuda će nas deportovati, u zemlju bez vlasti?"

Migrantska kriza ne jenjava, a fijasko Bajdenove administracije upoređuju s centrima za migrante kakve je vodila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa. Poseban izaslanik SAD-a u Haitiju Danijel Fut, podneo je ostavku nakon razočaranja koje je video na reci Rio Grande.

- Ne želim da me povezuju s nehumanom, kontraproduktivnom odlukom SAD-a da deportuje hiljade haićanskih izbeglica u zemlju u kojoj čak i američke diplomate imaju stroge rute po kojima smeju da se kreću zbog opasnosti koje u svakodnevnom životu prete od naoružanih bandi - objasnio je Fut svoju odluku.

BONUS VIDEO - HAITI NA KOLENIMA: U zemljotresu poginulo 2.100 ljudi, desetine hiljada porodica bez kuća

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)