DIREKTOR RUSKIH OBAVEŠTAJACA UPOZORAVA: Moskva treba da bude oprezna zbog sporazuma AUKUS

Tanjug

26. 09. 2021. u 12:50

RUSIJA treba da bude oprezna u vezi sa stvaranjem novog vojno-tehnološkog partnerstva između Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Indo-Pacifičkom regionu (AUKUS), smatra direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin.

ДИРЕКТОР РУСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА УПОЗОРАВА: Москва треба да буде опрезна због споразума АУКУС

Foto: Piksabej

- Uzmimo, na primer, nedavne događaje vezane za stvaranje novog vojno-tehnološkog saveza između Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije. Vreme će pokazati šta je to. Ali moramo da budemo oprezni“, izjavio je Nariškin u intervjuu za „RT“.

Nariškin je kazao kako je primetio da je uprkos nedavnim izjavama američke administracije da je bezbednost u zemlji njen najvažniji prioritet, Vašington onaj koji nastavlja da razvija nove ekspanzionističke planove.

- Znamo da su često reči američkih lidera u suprotnosti sa postupcima i već vidimo razvoj novih ofanzivnih planova. Gledajte, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da zadrže uticaj na teritoriji Avganistana, na region jačanjem svojih pozicija u zemljama centralne Azije - istakao je Nariškin.

Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su 15. septembra objavile stvaranje novog partnerstva u oblasti bezbednosti (AUKUS).

U okviru sporazuma, Australija, između ostalog, planira da izgradi najmanje osam nuklearnih podmornica uz pomoć američke i britanske tehnologije, od kojih će prva stupiti u službu 2036. godine, kao i da će svoje oružane snage modernizovati američkim krstarećim raketama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba