TALIBANIMA RAMPA U UN: Avganistan i dalje predstavlja predstavnik bivših vlasti u Kabulu

D. D. S.

24. 09. 2021. u 12:07

POKUŠAJ talibana da se pojave na jednoj od glavnih političkih pozornica na svetu propao je svega dva dana pošto je šef talibanske diplomatije Amir Kan Mutaki zatražio da govori pred Generalnom skuštinom UN.

ТАЛИБАНИМА РАМПА У УН: Авганистан и даље представља представник бивших власти у Кабулу

Foto AP

Zahtevu se usprotivila Nemačka, tvrdeći da se na taj način od skupa na Ist Riveru "pravi besmislena predstava". Berlin smatra da talibani nemaju šta da traže u UN sve dok se ne distanciraju od terorističkih grupa i ne izjasne o budućnosti ljudskih prava. Talibansku vlast u Kabulu ne priznaje nijedna zemlja sveta.

Predstavnici američkog Stejt departmenta su potvrdili da je zahtev talibana stigao na Ist River, ali smatraju da komitet za akreditacije, koji o njemu treba da odluči, neće žuriti da donese odluku. Devetočlani komitet nadležan za donošenje ove odluke neće se sastati pre ponedeljka. Komisiju čine diplomate iz Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Bahama, Butana, Čilea, Namibije, Švedske i Sijera Leonea. Do sada je Avganistan u Ujedinjenim nacijama predstavljao Gulam Izačai, koga je na mesto predstavnika pri UN postavio bivši predsednik Ašraf Gani. Izačai je, prema rasporedu koji je načinjen pre nego što su talibani postavili novog ambasadora, trebalo da se obrati Generalnoj skupštini u nedelju, poslednjeg dana zasedanja. Iako je nastup predstavnika bivše vlade u velikoj meri besmislen, diplomate iz Indije smatraju da Izačaiju treba dozvoliti da se obrati Generalnoj skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju