PONOVO ĆE BITI POGUBLJENJA I AMPUTACIJA RUKU: Turabi - Niko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebalo da budu

Tanjug

24. 09. 2021. u 07:26

MULA Norudin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni pokretač strogog tumačenja islamskog zakona u vreme poslednje talibanske vladavine Avganistanom krajem devedesetih godina, rekao je da će ovaj tvrdokorni pokret ponovo vršiti pogubljenja i amputacije ruku, mada možda ne u javnosti.

ПОНОВО ЋЕ БИТИ ПОГУБЉЕЊА И АМПУТАЦИЈА РУКУ: Тураби - Нико нам неће говорити какви би наши закони требало да буду

Foto: Tanjug AP

U intervjuu za AP, Turabi je odbacio zgražavanje zbog pogubljenja koje su talibani vršili u prošlosti, koja su se ponekad događala pred gomilom ljudi na stadionu i upozorio svet da se ne meša u delovanje novih vladara Avganistana.


- Svi su nas kritikovali zbog kazni na stadionu, ali mi nikada nismo rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama - rekao je Turabi.

- Niko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebalo da budu. Sledićemo islam i usvojićemo zakone zasnovane na Kuranu- istakao je on.

Turabijevi komentari ukazuju na to da lideri grupe ostaju duboko konzervativni, iako prihvataju tehnološke promene, poput videa i mobilnih telefona, navodi AP.

On je kazao da će sudije, uključujući i žene, suditi u predmetima, ali da će osnova avganistanskih zakona biti Kuran.

- Odsecanje ruku je veoma potrebno radi bezbednosti - naglasio je Turabi, rekavši da je takva vrsta kažnjavanja imala odvraćajući efekat.

On je dodao i da kabinet proučava da li će kazne biti javno izvršavane ili će biti "razvijena ta politika".

Poslednjih dana u Kabulu talibanski borci obnovili su kaznu koju su obično koristili u prošlosti za ljude optužene za sitnu krađu, a to je da ih osramote.

Najmanje dva puta u poslednjih nedelju dana, muškarci iz Kabula bili su smeštani u zadnjem delu kamioneta, vezanih ruku, i voženi da bi bili poniženi.

U jednom slučaju njihova lica su bila ofarbana kako bi ih označili kao lopove.

U drugom slučaju im je ustajali hleb visio na vratu ili su im njime punili usta.

Ne zna se tačno koje zločine su oni počinili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)