NAJVEĆI DEO SLIKA POZNATOG UMETNIKA SU OSTALA NJEGOVIM POTOMCIMA: Pikasova ćerka poklonila osam dela muzeju u Parizu

Novosti online

22. 09. 2021. u 16:43

PIKASOV muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam dela poznatog španskog umetnika, koje je francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maja Ruiz Pikaso.

НАЈВЕЋИ ДЕО  СЛИКА ПОЗНАТОГ УМЕТНИКА СУ ОСТАЛА ЊЕГОВИМ ПОТОМЦИМА: Пикасова ћерка поклонила осам дела музеју у Паризу

Foto: Depositphotos

U sklopu donacije je i skulptura iz njene privatne zbirke, objavilo je francusko ministarstvo kulture. U saopštenju stoji da su dela, odsad u vlasništvu francuske nacionalne zbirke, dodeljena pariskom muzeju gde će biti izložena u sklopu izložbe posvećene Maji Ruiz Pikaso, rođenoj 1935. godine.

Ministarstvo ističe da su dela iz različitih kreativnih faza Pabla Pikasa obogatila zbirku već izloženih umetnina velikog slikara.

Donaciju čini šest slika, jedna skulptura i blok sa skicama. U ovom muzeju, otvorenom 1985, smeštena je najveća zbirka umetnikovih dela na svetu.

Posetioci mogu da razgledaju više od 200 slika, oko 1.500 crteža, skulptura, gravura, dela od keramike i Pikasovih eksperimentalnih dela. U sklopu izložbe su i privatne fotografije na kojima je umetnik prikazan sa svojom porodice.

Do Pikasovih je dela vrlo teško doći, retka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umetnik nije voleo da prodaje svoje slike. Ostavio ih je u nasleđe svojim potomcima.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri