BAJDEN SE OBRATIO U UN: Američki predsednik branio haotično povlačenje iz Avganistana (VIDEO)

Novosti online

21. 09. 2021. u 17:44

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden najavio je u obraćanju Generalnoj skupštini UN eru "neumorne diplomatije" i branio haotično povlačenje Amerike iz Avganistana.

БАЈДЕН СЕ ОБРАТИО У УН: Амерички председник бранио хаотично повлачење из Авганистана (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Bajden je rekao da je to bio neophodan zaokret u američkoj politici da bi se fokus premestio na globalni izazov "antidemokratskih sistema", pandemiju kovid 19 i klimatske promene.

- Okončali smo 20 godina sukoba u Avganistanu i dok zatvaramo ovu eru neumornog rata, otvaramo novu - neumorne diplomatije - naglasio je predsednik SAD u svom prvom obraćanju ovom telu UN od kada je stupio na dužnost.

Bajden je obećao da će braniti vitalne nacionalne interese SAD, ali je napomenuo da "misija mora biti jasna i ostvariva" i da američka vojska "ne sme da se koristi kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svetu".

On kaže da se svet suočava sa presudnom decenijom i da "umesto da se nastavljaju ratovi iz prošlosti", treba rešavati probleme poput globalne pandemije, klimatskih promena, sajber pretnji i regulisati promenu "globalne dinamike snage".

Džo Bajden je rekao da će raditi sa Kongresom SAD na tome da se udvostruče fondovi za pomoć zemljama u razvoju povodom klimatskih promena.

(SRNA)

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024