DECA PRENOSIOCI OPASNOG VIRUSA: Italija u novom problemu - porast obolelih od korone, osnovci “seju” zarazu i među odraslima

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

20. 09. 2021. u 20:59

NEMA zatišja u Italiji sa problemom oko korona virusa.

ДЕЦА ПРЕНОСИОЦИ ОПАСНОГ ВИРУСА: Италија у новом проблему - пораст оболелих од короне, основци “сеју” заразу и међу одраслима

Foto: Tanjug/AP

Taman se broj novozaraženih spustio na najniži broj u ovoj godini, pojavio se novi problem sa novom školskom godinom, koja je počela pre sedam dana. Uvećava se broj novozaraženih učenika, najmlađih u osnovnim i osmogodišnjim školama, jer ne mogu da se vakcinišu.

Zaraženi učenici nose potom virus u porodicu, roditeljima, rođacima i prijateljima a ponajviše onima koji još nisu vakcinisani. U Milanu ima zaraženih u 37 razreda, u Rimu u pedesetak, u Torinu u sedam sa žarištem u mestu Astiđano gde je 10 dece zarazilo 15 roditelja, zatvorena čitava osnovna škola, u Bolcanu zatvoreno 35 razreda i tako se ređaju razni gradovi duž Apeninskog poluostrva. Deca ispod 12 godina ne mogu biti vakcinisana i neke škole su odmah vratile nastavu na daljinu.

Pozitivni učenici i nastavnici treba da provedu u karantinu sedam dana, potom sledi testiranje starijih od 12 godina i nastavnika koji su vakcinisani, pa preventivni karantin. Nevakcinisani učenici biće u karantinu 12 dana plus test, a nastavnik koji je nosio masku na licu sve vreme nastave i nije bio u bliskom kontaktu sa učenikom koji je otkriven da je pozitivan ne mora da ide u karantin.

U Italiji inače najava da će od 15. oktobra biti uvedeno obavezno posedovanje sanitarnog pasoša (zelene karte) svuda u zatvorenom prostoru i za zaposlene kako u javnim tako i u privatnim preduzećima. Ta odluka podstakla je istinski masovan odaziv na vakcinisanje, a omogućeno je dovoljno vremena da se mogu primiti obe doze vakcine i tako stekne zelena karta za ulazak na posao, ili u bilo koju uslužnu delatnost.

Italija se spustila istinski na najnižu brojku novozaraženih ove godine. Samo 3.838 na 263.571 urađenih testova i najmanji broj preminulih u septembru, na 26 (12. septembra bilo je 34). I zato je Vlada, uprkos polemikama među raznim političkim polovima, bespogovorna - „Zeleni sertifikat pomaže da se uvećava sloboda kretanja građana a ne da se ograničava“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)