SAVEZNICI NAVALJNOG OTPUŽILI JUTJUB I TELEGRAM: Osnivač aplikacije se oglasio - "Blokiraćemo svaku izbornu kampanju"

Tanjug

19. 09. 2021. u 09:10

SAVEZNICI vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog optužili su Jutjub i Telegram za cenzuru, nakon što su te dve kompanije zabranile mogućnost preporuka za glasanje protiv vlade na parlamentarnim izborima za Dumu, koji su u toku.

САВЕЗНИЦИ НАВАЉНОГ ОТПУЖИЛИ ЈУТЈУБ И ТЕЛЕГРАМ: Оснивач апликације се огласио - Блокираћемо сваку изборну кампању

Foto: Pres služba suda

Saveznici Navaljnog već su optužili kompanije Alfabet, Gugl i Epl da su se povukli pod pritiskom Kremlja u petak, nakon što su kompanije uklonile aplikaciju sa njihovih virtuelnih prodavnica, za koju su se opozicioni aktivisti ponadali da će im koristiti u borbi protiv vlasti na izborima, preneo je Rojters.

Aplikacija daje detaljne preporuke o tome za koga treba glasati u pokušaju da se ospore partije koje podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako dodaje britanska novinska agencija, osnivač Telegrama, Pavel Durov, koji je "zaslužan za slobodarski imidž aplikacije, kao i za opiranje ranijoj cenzuri", rekao je da će platforma blokirati svaku izbornu kampanju, uključujući i kampanju saveznika Navaljnog koji daju svoje savete za glasanje.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmuš osudila je potez.

- Prava je sramota kada cenzuru uvede privatna kompanija koja navodno brani slobodarske ideje - napisala je ona na Tviteru.

Politički saveznik Navaljnog, Ivan Ždanov, rekao je da ne veruje u opravdanje Telegrama, kao i da mu je ovaj potez izgledao kao da je dogovoren sa ruskim vlastima.

Iz štaba Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu jer je prekršio uslovnu, rečeno je da je Jutjub takođe uklonio jedan od njihovih video snimaka na kojem je bila lista od 225 kandidata koje su podržali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)